Skippa navigering

ÅAS andra bostäder

Det Knoellingerska hemmet – uthyrt för tillfället

Studentkåren hyr ut en högklassig professors bostad i Åbo – det Knoellingerska hemmet

Bostad: 2r + k + balkong 64m2
Adress: Klockringaregatan 3–7 C, 20500 Åbo

Mera information om bostaden

Bostaden är högklassig grundrenoverad i samband med linjesaneringen oktober 2022 – januari 2023. En inredningsarkitekt har planerat en stilig helhet med 50-talskänsla. Bostaden har bl.a. ekgolv, diskmaskin, regndusch, inglasad balkong och mycket förvaringsutrymme.

Läget är lugnt och centralt i östra centrum invid ÅA-campuset. Bostaden är i tredje våningen och har goda utsikter mot öster, söder och väster. Huset är byggt 1959 och välskött.

Bakgrund om donatorn

Carl Fredrik Erik Knoellinger, född 31 januari 1906 i Åbo, död där 29 maj 1983, var en professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi 1939–1968.

Den som en krävande lärare kände Knoellinger samlade omkring sig en grupp elever som sedermera fick framträdande poster i det finländska samhället, bland dem Mauno Koivisto och Rolf Kullberg.

Knoellinger testamenterade sitt hem på Puolalagatan 3 till ÅAS 1983 i syftet att kårmedlemmar, helst med inriktning på nationalekonomi, kunde få bo där på så gynnsamma villkor som möjligt. Knoellingers ursprungliga hem (87m²) på Puolalagatan såldes i enlighet med hans testamente och en mer ändamålsenlig (64m²) bostad på Klockringaregatan 3 köptes och renoverades.

Kriterier

Företräde till att hyra bostaden ges åt kårmedlemmar (=ÅA-studerande)

1. vilkas huvudintresse är inriktat på nationalekonomi,
2. andra studerande på det samhällsvetenskapliga området
3. studerande med annan ämnesinriktning