
Studentkårens trakasseriombud
Har du varit med om något som kändes fel eller obehagligt? Då kan du ta kontakt med studentkårens trakasseriombud. De finns till för dig som upplevt trakasserier, osakligt bemötande, mobbning eller andra svåra situationer – oavsett om det hänt på ett evenemang, i din studievardag eller online.
Ellen Ijäs och Amanda Ehn är ÅAS trakasseriombud, de kan kontaktas via e-post på trakasseriombud@studentkaren.fi.

Ellen Ijäs
Studentombud
Placeringsort Åbo

Amanda Ehn
Serviceexpert
Placeringsort Vasa
Vad gör trakasseriombuden?
Trakasseriombuden är anställda vid Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) och har tystnadsplikt. De fungerar som samtalsstöd för dig som vill sätta ord på något svårt, reda ut vad som hänt eller fundera på hur du kan gå vidare. Ombuden gör inga formella utredningar, utan möter dig i förtroende, på dina villkor.
Det kan till exempel handla om att lyssna, ge råd, hjälpa dig förstå vilka regler som gäller, eller hänvisa vidare till rätt instans. I vissa fall kan ombuden också föra vidare det som kommit upp – men bara om du själv vill.
När kan jag ta kontakt?
Du är välkommen att höra av dig om du själv blivit utsatt, om du varit närvarande när något hände, eller om du behöver stöd för att hjälpa någon annan. Det kan handla om en enskild händelse eller något mer långvarigt – i studiesammanhang, på en fest, inom en förening, online eller på campus.
Det spelar ingen roll om du har svårt att sätta ord på det som hänt. Trakasseriombuden hjälper dig att sortera tankarna och hitta ett sätt att gå vidare.
Du kan också höra av dig om:
- du är osäker på om något var okej
- du själv blivit ifrågasatt för ditt beteende
- du har frågor om hur man kan förebygga problem i en förening eller i studiemiljön
Ingen fråga är för liten eller för stor.
Hur går det till?
De flesta ärenden börjar med att en studerande hör av sig för att prata. Ofta bokas ett samtal eller en träff, där man tillsammans går igenom vad som hänt och vad nästa steg kan vara – om något alls. Ibland vill man bara prata, andra gånger leder det vidare till kontakt med exempelvis ÅA, en förening eller någon annan.
Du bestämmer själv vad du vill dela med dig av, och vad som eventuellt ska föras vidare.
Stöd till föreningar
Trakasseriombuden kan stötta föreningar som vill förebygga problem eller arbeta för en mer inkluderande kultur. Vi kan komma till föreningarnas möten eller evenemang för att hålla diskussioner, utbildningar eller ge konkreta råd.