Skippa navigering

Student­traditioner

Årsfesten

Åbo Akademis Studentkårs årsfest är den finaste och mest högtidliga festen under året då Studentkårens födelsedag firas. På dagen uppvaktar Studentkåren Åbo Akademis grundare Per Brahe vid statyn framför domkyrkan. I uppvaktningen deltar specialföreningarna med sina fanor i ett fantåg och studentkårens styrelseordförande håller ett litet tal till greve Per Brahe.

Årsfesten på kvällen inleds med en solenn akt och fortsätter sedan med bankett och dans samt nachspiel. Under banketten håller Akademins rektor, kansler och Studentkårens kurator tal och därtill också en inbjuden festtalare. Sillfrukosten dagen efter brukar vara en skojig halartillställning med bandkonsert och gott tilltugg.

Fastlaskiainen

Fastlagstisdagen firar Åbo Akademis Studentkår uppe på Vårdberget i Åbo och vid Fiskarstranden i Vasa.

Specialföreningarna deltar med fantasifulla pulkor i den stora pulkatävlingen och det bästa laget vinner en vandringspokal.

De senaste åren har ÅAS firat Fastlaskiainen i Åbo tillsammans med Turun Yliopiston Ylioppilaskunta, Turun Ammattikorkeakoulun och Studerandekåren Novium och i Vasa tillsammans med Vaasan Yliopiston Ylioppilaskunta, Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa r.f., Studerandekåren Novium, Vaasan Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta och Ämnesföreningen för jursstuderande i Vasa Justus Rf.

Wappen (Valborg, Walpurgis, 30.4)

Höjdpunkten i det studentikosa året vid ÅA är utan tvekan Wappen. Wappen inleds med att heja på ÅA:s roddare i Wapprodden på Aura Å i Åbo och Fiskarstranden i Vasa.

Lite före klockan sex startar ett långt fantåg i Åbo med alla specialföreningars fanor upp till Vårdberget. Klockan sex håller ÅAS styrelseordförande sitt tal till studenterna uppe på Vårdberget och Brahe Djäknar sjunger in våren. Efter styrelseordförandes tal får studenterna sätta på sig studentmössorna vid orden ”studenter, våren är här, mössorna på”. Tillställningen uppe på Vårdberget sänds i både radio och tv.

I Vasa samlas studenternas vid Övningsskolands gymnasium och vid Zacharias Topelius-statyn för körsång av Pedavoces och en mösspåläggningsceremoni som sker gemensamt med de andra kårernas i staden.

På första maj är det picnick uppe på Vårdberget i Åbo och i Hovrättsparken i Vasa med mössa och halare. Hur kallt väder det än är brukar studenterna ändå fira vårens ankomst.

Lilla Wappen

Lilla Wappen ordnas i slutet av september. I Akademins barndom bar de studerande sina mössor hela sommaren. Lilla Wappen var det tillfälle då man slutade använda mössorna. ÅAS har hållit fast vid traditionen och klockan tolv får ordförande säga ”studenter, hösten är här, mössorna avigt” och alla som har mössorna med sig vänder mössorna ut och in och får vänta på nästa Wapp.

Självständighets­dagen

Åbo Akademis Studentkår uppmärksammar tillsammans med de andra student- och studerandekårerna i Åbo och Vasa Finlands självständighetsdag. I Åbo tågar man tillsammans med de övriga kårerna till hjältegravarna, medan man i Vasa går till frihetsstatyn på torget.