SÖKES: CONTROLLER PÅ DELTID TILL STUDENTKÅREN
Är du vår nya controller? Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) söker en controller på deltid från och med hösten 2025. Till arbetsuppgifterna hör bl.a. ansvar för löpande ekonomiärenden samt att ge stöd och service till personalen i ekonomirelaterade och administrativa uppgifter.
Åbo Akademis Studentkårs mångsidiga affärsverksamhet består av Kårkaféerna, bostäder, affärslokaler, fastigheterna Kåren och Havtornen samt placeringar.
Nu söker ÅAS en controller som ansvarar för löpande ekonomiärenden, vilket innebär arbete med bland annat fakturahantering, reskontra, transaktioner, uppföljning och rapportering. Vidare ingår i arbetet att ge stöd och service till personalen i ekonomi- och administrativa uppgifter, samt agera sekreterare på ekonomidirektionens möten.
Vad vi förväntar oss av dig
Vi förutsätter ekonomistudier och erfarenhet av ekonomiadministration, samt goda skriftliga och muntliga kunskaper både i svenska och minst nöjaktiga kunskaper i finska. Goda kunskaper i MS Excel är till fördel.
Vi söker efter dig som har god samarbetsförmåga, förmåga att arbeta självständigt, initiativförmåga och ett strukturerat arbetssätt. Som person är du noggrann, effektiv och serviceinriktad. Du har siffersinne och tycker att det är lätt och roligt att ha med siffror att göra.
Vad vi erbjuder
Anställningen är en deltidstjänst på ca. 15 timmar per vecka med tillträde i mitten av augusti. Timlönen är 12.53 €/h + eventuella tillägg. Tjänsten är av tillsvidarekaraktär med lugnare sommarperiod. Vi fyller posten så snabbt som möjligt.
Du kommer att ha möjlighet att arbeta flexibelt på Kåren i Åbo och få arbeta både självständigt och som del av ett dynamiskt team. Vi erbjuder ett brett arbetsfält och möjlighet att utvecklas i rollen.
Sök senast 7.5
För ytterligare information kontakta nuvarande controller Emil Lindström controller@studentkaren.fi eller VD Susanna Häyry. Skicka in din CV och ansökan till Susanna Häyry vd@studentkaren.fi senast 7.5.2025.
Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) är ett offentligrättsligt samfund med ca 5 000 medlemmar och 80 specialföreningar i Åbo och Vasa. ÅAS fungerar som intresse- och serviceorganisation för studerande vid Åbo Akademi och de föreningar som verkar inom studentkåren.
Kafé Gadolinia Kb (Kårkaféerna) ägs av Åbo Akademis Studentkår och Åbo Akademis Alumner. Bolaget har verkat över 50 år och har idag fyra lunchrestauranger: i Aurum, Arken, Kåren och ASA. Förutom lunchrestaurangerna finns också beställningsrestaurang i Kåren, Arken och Aurum samt cateringverksamhet.
Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt har idag den 4 april 2025 meddelat att han avgår från posten som rektor för Åbo Akademi.
Oavsett förändringar i ledningen, fortsätter Åbo Akademis Studentkår bevaka studerandenas intressen. Vårt mål just nu är en öppen och transparent kommunikation, från ledningen till studerande.
Vi har redan nu ett gott samarbete med tf rektor Gunilla Widén och hoppas på att arbeta tillsammans för att studerande hörs i processen mot ett nytt Åbo Akademi.
För att återuppbygga det förtroende som skadats under omställnings- och omstruktureringsprocessen, är det viktigaste en tydlig kommunikation. Studerande har rätt att veta vad som händer på deras universitet.
Studerande ska inte behöva känna sig oroliga för hur omstruktureringen kan komma att påverka dem eller deras studier. Studerande behöver studiero och personalen arbetsro.
Åbo Akademis Studentkår tackar Mikael Lindfelt för sitt arbete de gångna åren som rektor.
För mer information:
Emilia Melén
Styrelseordförande
Åbo Akademis Studentkår
+358 50 401 352
Söndagen den 13 april är det dags för val, och inte bara ett val, utan två!
Kommunalvalet och välfärdsområdesvalet hålls i år på samma dag, vilket innebär att du har möjlighet att påverka två viktiga delar av din studiestad samtidigt. Detta kan förstås också kännas förvirrande, och jag har därför sammanfattat de två olika valen nedan.
Kommunalvalet
Kommunalvalet handlar om din närmiljö. Då vi röstar väljer vi in ledamöter till kommunfullmäktige, som styr kommunens verksamhet och ekonomi. Det är de som beslutar allt från skolor och bibliotek till kollektivtrafik, vägar och idrottsplatser. Om du bryr dig om hur din stad fungerar och utvecklas så är det här din chans att påverka!
Välfärdsområdesvalet
Välfärdsområdesvalet kan kännas lite mer abstrakt, men det är minst lika viktigt. Här väljer vi in ledamöter till välfärdsområdesfullmäktige, som fattar beslut om bland annat vårdcentraler, sjukhus, äldreomsorg och brandkår, det vill säga viktiga tjänster som berör oss alla.
Hur vet man vem man ska rösta på?
Det kan kännas svårt att välja en kandidat, men det finns bra hjälpmedel! Jag rekommenderar bland annat YLE:s valkompass. Genom att fylla i den kan du enkelt ta reda på vilka kandidater som har liknande åsikter som du. Det är snabbt, smidigt och ger dig en bra överblick över vad olika kandidater står för.
Utöver det kommer vi på ÅAS ordna en valpanel vid Åbo Svenska Teater den 25 mars. Om du deltar i den kommer du få lyssna på vad några av kandidaterna här i Åbo har att säga om frågor som är särskilt viktiga för oss studerande. Det är en möjlighet att med låg tröskel få mer insikt i valet och ställa frågor direkt till kandidaterna!
Om du inte kan rösta på valdagen den 13 april, kan du i stället förhandsrösta mellan den 2 och 8 april i Finland, eller mellan den 2 och 5 april om du befinner dig utomlands. Läs mer om var du ska rösta, samt var du har rösträtt här.
Din röst gör Åbos framtid
Åbo är en studiestad full av liv, idéer och framtidens beslutsfattare, det vill säga vi studerande! Boende, kollektivtrafik, hälsovård och studiemiljöer är bara några av de frågor som påverkas av valen. Genom att rösta ser vi till att studerandes behov syns och hörs i beslutsfattandet. Ta reda på vilka kandidater som representerar dina värderingar och se till att just din röst blir hörd!
Jennifer Lindgren
Styrelsemedlem med ansvar för Socialpolitik
Åbo Akademis Studentkår
Åbo Akademis Studentkår söker två studentrepresentanter i delegationen för Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse. Mandatperioden är tre år.
Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse ”Lärkan” verkar i Vasa och erbjuder bostäder för ca 200 studeranden i två bostadshus.
Som medlem i delegationen kan du påverka hyresnivåerna i stiftelsens bostäder och vara med att planera nybyggen. Just nu är nämligen rivningen av ett av husen aktuellt, och här är studerandenas åsikter viktiga för att skapa ett så bra boende som möjligt! I andra fastigheten planeras en renovering.
Delegationen är stiftelsens högsta beslutsfattande organ, och bestämmer om större investeringar som nybyggen. Delegationen har möten en till två gånger per år och stiftelsen bjuder på middag under mötena.
Alla kårmedlemmar som studerar i Vasa är valbara till posten, att man bor i stiftelsens bostäder är inte ett krav.
Blev du intresserad?
Skicka in din ansökan via detta formulär senast den 19.3.2025 klockan 09:00.
Om du har frågor kan du kontakta studentombudet, kontaktuppgifter finns här.
Åbo Akademis Studentkår söker en studentrepresentant i styrelsen för Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse. Mandatperioden är ett år.
Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse ”Lärkan” verkar i Vasa och erbjuder bostäder för ca 200 studeranden i två bostadshus.
Som styrelsemedlem kan du påverka hyresnivåerna i stiftelsens bostäder och vara med att planera nybyggen. Just nu är nämligen rivningen av ett av husen aktuellt, och här är studerandenas åsikter viktiga för att skapa ett så bra boende som möjligt! I andra fastigheten planeras en renovering.
Uppdraget är arvoderat och styrelsen har möten en gång i månaden.
Alla kårmedlemmar som studerar i Vasa är valbara till posten, att man bor i stiftelsens bostäder är inte ett krav.
Blev du intresserad?
Skicka in din ansökan via detta formulär senast den 19.3.2025 klockan 09:00.
Om du har frågor kan du kontakta studentombudet, kontaktuppgifter finns här.
Ur Tore och Herdis Modeens stiftelse anslås ett eller flera resestipendier för kårmedlem som önskar förkovra sig i franska eller tyska språket utan att vara språkstuderande.
Modeens ville uppmuntra studerande att söka sig utomlands för att lära sig språk och kultur vid sidan av studierna och ville därför skapa möjligheter till vistelser utomlands.
Stipendiebeloppet är 5000 euro och kan delas ut till en eller flera kårmedlemmar.
Vem kan ansöka om stipendiet och hur ska det användas?
Stipendiet riktar sig till Åbo Akademis Studentkårs medlemmar och kan användas för bland annat följande:
- utbytesstudier (exklusive språkstuderanden)
- utlandspraktik
- studentutbyte
- studiebesök
- all till sökandes studier anknuten verksamhet som kan förväntas förbättra sökandes språkkunskaper i det aktuella språket
Föreningar kan inte söka detta stipendium. Studerande med tyska eller franska som huvudämne kan inte söka stipendiet och studeranden med övriga språk som huvudämne prioriteras ej. Biämnesstudier i språk ses dock som en merit.
Resestipendiet kan till exempel användas för att täcka kostnader för resor, boende, kursavgift för deltagande i språkkurs eller utflykter men inte för måltider eller dagpenning.
Skicka in en ansökan
Ansökan görs via följande blankett. Deadline för ansökan är 30.3.2025 kl. 23.59.
Till ansökan bör den sökande inom utsatt tid bifoga en fritt formulerad ansökan, beskrivning av resan, resans ändamål och budget.
Mottaget stipendium redovisas inom 12 månader. Om redovisningen inte inkommer inom utsatt tid kan man inte söka på nytt nästa år och man kan bli tvungen att återbetala stipendiet.
Eventuella frågor kan riktas till ÅAS generalsekreterare på gs@studentkaren.fi.
Vill du få en unik inblick i hur Åbo Akademis beslutande organ formas? Nu har du chansen att påverka!
Som studentrepresentant för valnämnden vid Åbo Akademi deltar du i arbetet med att arrangera val av professorer, forskare, lärare, övrig personal och studenter till universitetskollegiet, styrelsen och fakultetsråden. Platsen som lediganslås är en suppleantplats, dvs. du kallas in om ordinarie inte kan delta i mötet.
Uppdraget är arvoderat, så studentrepresentanten får ett arvode för varje möte denna deltar på.
Varför söka till valnämnden?
- Du får en insyn i hur den undervisande personalen väljs.
- Du lär dig en massa!
- Du kan bygga på ditt CV och knyta kontakter med personalen vid Åbo Akademi.
Blev du ens lite nyfiken?
Skicka in din ansökan här senast den 16.3.2025 klockan 23.59. Om du har frågor kan du kontakta studentombudet, kontaktuppgifter finns här.
Studentkåren söker nu tre studentrepresentanter, en ordinarie och två suppleanter, till arbetsgruppen för ämneslärarutbildningen i Åbo.
Arbetsgruppen fungerar som en länk mellan de ämnen som har ämneslärarutbildning och samordnar frågor som rör utbildningens utveckling. Gruppen består av universitetslektorer, ämnesdidaktiker, pedagoger och lärare vid Vasa övningsskola – och vi vill ha med din röst som studerande!
Vad innebär uppdraget?
- Delta i arbetsgruppens möten (2 gånger per termin)
- Föra fram studerandes perspektiv i utbildningsfrågor
- Bidra till förbättring och utveckling av ämneslärarutbildningen
Uppdraget är arvoderat, så som studentrepresentant får du ett arvode för varje möte du deltar på.
Vem kan söka?
Alla ämneslärarstuderande vid Åbo Akademi som är engagerade i utbildningsfrågor och vill påverka sin studietid positivt.
Blev du ens lite nyfiken?
Ta chansen att göra skillnad och skicka in din ansökan nu!
Du söker genom att skicka en din ansökan via denna länk senast den 16.3.2025 klockan 23.59.
Om du har frågor kan du kontakta studentombudet, kontaktuppgifter finns här.
Som de flesta redan vet, har antalet styrelsemedlemmar ökat i år med en styrelsemedlem som fokuserar på internationella ärenden. Ansvaret för internationella ärenden har tidigare varit inbakat i en annan styrelsepost, vilket betyder att posten i sig inte är ny. Då antalet internationella studerande vid ÅA ständigt ökar, bestämde ÅAS fullmäktige att det finns behov för en post som enbart fokuserar på internationella ärenden. Mycket har gjorts redan förr då det kommer till internationella ärenden, men nu jobbar styrelsen för att utveckla posten till en meningsfull del av verksamheten som ett eget ansvarsområde.
Fokus ligger främst på att bevaka våra internationella medlemmars intressen, alltså se till att de mår bra och att deras röster blir hörda. Utöver det handlar arbetet också om flera andra frågor som gäller internationella ärenden.
Arbetet utanför universitetet
Som ansvarig för internationella ärenden är styrelsemedlemmen med i flera organisationer även utanför universitetet, till exempel Europaforumet i Åbo. Europaforumet i Åbo organiseras varje år, det är ett tre dagar långt seminarium med diskussioner, paneler och presentationer angående Finlands position i Europa och EU. I styrelsen sitter också experter samt professorer från Åbo universitet och Åbo Akademi som dessutom är organisatörer för seminariet.
Ett annat viktigt uppdrag är att vara studentrepresentant i universitetsalliansen CHARM-EU. Det är en allians mellan nio universitet från olika EU-länder, Åbo Akademi är ett av dessa. Som ansvarig för internationella ärenden vid ÅAS sitter man även med i CHARM-EU:s Studentkår (Student Council), där studerandes röst ska höras när det fattas beslut inom alliansen. Där jobbar man bland annat tillsammans med ÅA personal som ansvarar för alliansen.
Internationella ärenden som styrelsepost är med andra ord ett ansvarsområde där styrelsemedlemmen på olika sätt arbetar med att bevaka internationella studerandenas intressen.
I år är målet att posten ska utvecklas till något meningsfullt för styrelsens verksamhet men framför allt för kårmedlemmarna.
Sofie Lehtovaara
Styrelsemedlem med ansvar för internationella ärenden
Åbo Akademi Studentkår
Studentkåren söker en ordinarie medlem till fakultetsrådet för FSEJ.
I fakultetsrådet kan du vara med och bestämma hur pengar används i din fakultet, vilka utbildningar som finns tillgängliga och du kan vara med i att bestämma om ny akademisk personal.
Som representant är du lika mycket medlem som de som jobbar vid akademin.
Du behöver inte kunna mötesteknik, regler eller lagar. Du behöver inte heller ha erfarenhet av att påverka saker. Det viktigaste är att du vet hur det är att studera på ÅA just nu. Du är där för att ställa frågor, berätta om din vardag och fundera på hur andra studenter har det!
Ditt engagemang hjälper också till att bygga en starkare gemenskap på universitetet, där alla känner sig hörda och delaktiga. Samtidigt får du värdefulla erfarenheter och utvecklar färdigheter som ledarskap och kommunikation – något du kommer ha stor nytta av både under och efter studietiden. Din insats gör skillnad!
Blev du ens lite nyfiken?
Ansök senast 19.3.2025 klockan 09:00 via detta formulär.
Om du har frågor kan du kontakta studentombudet, kontaktuppgifter finns här.