Sök till styrelsen 2025
Åbo Akademis Studentkår söker ny styrelse för 2025. Styrelsen utövar Studentkårens förvaltande och verkställande makt, och den nya styrelsen väljs av fullmäktige den 28.11.2024.
Har du funderat på hur du kan jobba för en bättre studievardag? Skulle du vilja organisera evenemang, skapa nya studenttraditioner och upprätthålla gamla? Vill du påverka hur undervisningen ska se ut i framtiden, både inom Åbo Akademi och nationellt? Har du grafiskt öga och är intresserad av att skapa innehåll till sociala medier? Eller kanske du vill vara med och skapa kontakter till närings- och arbetsliv? Men framför allt, vill du ha ett extremt roligt och lärorikt år?
Då är kårstyrelsen definitivt något för dig! Uppdraget ger ett månatligt arvode på 750 € för styrelseordförande och 650 € för styrelsemedlemmar. Styrelsen förväntas kunna jobba under kontorstid och ibland delta i kvälls- och veckoslutsevenemang. Styrelsen jobbar i tätt samarbete med ÅAS personal.
Observera att ÅAS använder svenska som arbetsspråk. Du som söker bör ha goda kunskaper i svenska och övriga språkkunskaper ses som en merit.
Gör något nytt och annorlunda – sök till ÅAS styrelse 2025!
Styrelsens sammansättning för 2025
En styrelseordförande och åtta styrelsemedlemmar (varav en också fungerar som viceordförande)
Fem styrelsemedlemmar i Åbo med följande poster och ansvarsområden:
Högskolepolitik
- Nationella högskolepolitiska ärenden (Finlands Studentkårers Förbund (FSF), Utbildnings- och Kulturministeriet (UKM))
- Studierelaterade ärenden inom Åbo Akademi (ÅA) Åbo (Intressebevakning gällande studier, campusutveckling, Studentrepresentanter)
Socialpolitik
- Nationella socialpolitiska ärenden (Studerandes ekonomi)
- Hållbarhet inom ÅAS och studielivet
- Välmående hos studerande (Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS))
- Jämlikhet mellan studerande
Internationella ärenden
- Internationella ärenden inom ÅA, Åbo&Vasa (Challenge-driven Accessible Research-Based and Mobile European University Alliance (CHARM-EU), Internationella studieprogram, Internationella studerande, Utbytesstudier)
- Internationella högskolepolitiska ärenden (Universitetsallianser, Europeiska unionen (EU))
Kommunikation
- Kommunikation (Koordinera styrelsens kommunikation)
- Företagsamarbete (Samarbetsavtal och samarbeten utanför avtal)
- Stadsrelationer, Åbo (Kontakt till Åbo stad, Studiestad Åbo)
Studentkultur
- Utveckling och tryggande av studieliv (Utbildningar för studerande och föreningar, Projektmedel)
- Evenemang Åbo
- Specialföreningar (Specialföreningsmedel)
- Inkludering (Tryggare rum principer, Handlingsplan för tryggare studiekultur, Riktlinjer för kontaktpersoner)
Tre styrelsemedlemmar i Vasa med följande poster och ansvarsområden
Intressebevakning
- Studierelaterade ärenden inom Åbo Akademi (ÅA) Vasa (Intressebevakning gällande studier, campusutveckling, Studentrepresentanter)
- Lokala socialpolitiska ärenden (Studerandes ekonomi i Vasa, Välmående hos studerande i Vasa, Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS))
Kommunikation
- Kommunikation (Koordinera styrelsens kommunikation)
- Företagsamarbete (Samarbetsavtal och samarbeten utanför avtal)
- Stadsrelationer (Kontakt till Vasa stad, Samarbete med andra student- och studerandekårer i Vasa)
Studentkultur Vasa
- Utveckling och tryggande av studieliv (Utbildningar för studerande och föreningar, Projektmedel)
- Evenemang Vasa
- Specialföreningar (Specialföreningsmedel)
- Inkludering (Tryggare rum principer, Handlingsplan för tryggare studiekultur, Riktlinjer för kontaktpersoner)
Styrelsen delar upp de olika ansvarsområdena internt på sitt konstituerande möte.
Information för den som kandiderar
Skicka in en fritt formulerad intresseanmälan per mejl till Jan (hopo-vasa@studentkaren.fi) eller Amanda (samarbete@studentkaren.fi). Alla ansökningar som kommit in senast måndag 25.11 publiceras på vår webbsida tisdag 26.11. Du kan skicka in intresseanmälan efter 25.11, men då utan att det publiceras på webbsidan. För att kunna delta på intervjun bör din ansökan skickas in senast 27.11. Dock kan man ännu ställa upp fram till höstmötets start 28.11.
Din intresseanmälan bör med fördel innehålla:
- Namn
- Bild
- Kort beskrivning av dig själv
- Varför du ställer upp
- Vilka ansvarsområden du är intresserad av
Hur går styrelsevalet till?
Fullmäktige väljer kårstyrelsen 2025 på sitt möte 28.11.
Alla kandidater intervjuas på fullmäktiges aftonskola 27.11.
Under intervjuerna får ordförandekandidaterna svara på sju frågor. Fem av frågorna kommer vi att publicera på webben på förhand den 26.11.
Styrelsekandidaterna får svara på sex frågor, och fyra av dem publicerar vi också på förhand på vår webbsida 26.11.
Frågor? Kontakta oss
Vi svarar gärna på frågor och vi hoppas på att se just din ansökan i våra inkorgar! Det är också fritt fram att hälsa på vårt kansli i Havtornen och Kåren.
Styrelsesonderare i Vasa
Jan Welroos, hopo-vasa@studentkaren.fi
Styrelsesonderare i Åbo
Amanda Byskata, samarbete@studentkaren.fi
Under hösten 2024 erbjuder ÅAS sexualrådgivning åt alla kårmedlemmar. Man kan antingen ta kontakt och boka en tid (skicka e-post till nora.moller@abo.fi) eller lämna en fråga i frågelådan. Svar på frågorna publiceras i regel varannan fredag på det språk som frågan har ställts.
Här nedan finns fjärde frågan och svaret. Sexualrådgivare är Nora Möller.
Fråga: Varför gör det ont varje gång jag har sex?
Svar: Vad tråkigt att höra att det gör ont varje gång du har sex. Så är det inte meningen att det ska vara. Det är mycket vanligare att en person med en vulva uppger att sex gör ont, än en person med penis. Därför är fokus i detta svar på smärta i vulva och/ eller vagina. Det är inte ovanligt att uppleva smärta i samband med sex, särskilt vid samlag, men man behöver inte stå ut med det utan hjälp finns att få. Tyvärr finns det många orsaker till att sex kan göra ont, och det är svårt att veta exakt var problemet ligger utan att ha ett samtal med personen som upplever smärta. Ett första steg är att fundera om man alltid har känt smärtan, tex när (om) man har använt tampong, eller om det känns obekvämt att cykla när sadeln skapar ett tryck. Ifall smärtan har kommit senare är det bra att fundera ifall man genomgick förändringar i vardagen då och vad som kunde ha påverkat.
Här är de vanligaste orsakerna till att en person med vulva upplever smärta i samband med sex (särskilt i fråga om samlag):
Brist på lubrikation: Om man har någon form av omslutande sex så är det viktigt att det finns tillräckligt med lubrikation eftersom det annars lättare uppstår minisår (i sig inte farliga, men kan kännas obekvämt eller smärtsamt). Då kan man använda glidmedel som hjälpmedel.
Infektioner eller inflammationer kan vara en orsak till att omslutande slidsex gör ont (tex. svampinfektion eller sexuellt överförbar sjukdom). Hormonell obalans kan också leda till torrare slemhinnor, så om man använder hormonella preventivmedel så kan det vara en orsak.
Överdriven tvätt kan också göra huden irriterad och ge upphov till irritation eller smärta.
Spänningar i bäckenbotten: Ens bäckenbotten kan vara för spänt vilket kan leda till smärta vid särskilt samlag. För detta kan man få hjälp av en fysioterapeut som är specialiserad på bäckenbotten. Även på studenthälsan finns det den här typen av experter.
Vaginism och vulvodyni: Vaginism är en form av slidkramp. Då är det ofta svårt, eller omöjligt, att föra in något i slidan. Det vanligaste symptomet för vulvodyni är samlagssmärta som känns i slidöppningen. Dessa två kan finnas samtidigt, och smärtan kan kännas på olika ställen. För vissa kan smärtan finnas med hela tiden, medan det för andra är vid kraftig beröring som det tar ont.
Endometrios är en sjukdom som man länge inte talade så mycket om men som man nu har börjat tala allt mer om och därför finns det också mera info om det. Endometrios orsakar olika symptom, men särskilt stark smärta vid mens, och isåfall är det mycket möjligt att man också känner smärta vid sex.
Psykologiska faktorer: Om man spänner sig inför sex eller oroar sig så kan kroppen också spänna sig och är inte lika emottaglig för njutning utan man känner smärta. Orsaker till varför man spänner sig eller oroar sig kan vara många, men att få känna sig trygg och avslappnad när man har sex är extra viktigt då. Tidigare negativa erfarenheter kan spela in. Ett första steg är ofta att försöka hitta sådana former av sex som känns skönt och inte gör ont. Om man inte har någon sexlust eller alls känner sig upphetsad är det inte ovanligt ifall sexet inte känns skönt, eller tar ont. Det kan vara skönt att få prata med någon utbildad om dessa saker.
För en person med penis kan smärta vid sex orsakas av bland annat en sexuellt överförbar sjukdom, en inflammation, spända muskler eller så kallad nervsmärta. Om förhuden är för spänd kan det ta ont när förhuden dras fram och tillbaka tex vid sex eller onani. Oavsett lönar det sig att söka vård för att få hjälp med problemen.
Jag skulle starkt rekommendera att ta kontakt med en läkare för att utreda varför det gör ont. Man kan bra vara i kontakt med tex. studenthälsan. Om man tycker att det känns svårt eller skrämmande så kan man berätta det åt vårdpersonalen, de finns till för att göra besöket så tryggt och bra som möjligt.
Det är också möjligt att boka tid för sexualrådgivning vid ÅAS genom att maila nora.moller@abo.fi.
Idag den 24 oktober firar vi Den avgiftsfria utbildningens dag. Utbildning är till för alla, oavsett socio-ekonomisk bakgrund eller andra faktorer. I år vill vi uppmärksamma detta genom att ställa frågan ”Skulle du ha möjlighet att betala ditt barns utbildning?”.
Det är inte en nyhet att det har blivit mycket dyrare att leva och studera i Finland. För många är det en enorm ekonomisk stress att balansera studier, arbete och fritid och många bekymrar sig dagligen för sin ekonomi. Många väljer att arbeta vid sidan av studierna och/eller ta lån för att få vardagen att gå runt men samtidigt oroar sig allt fler för ifall de kommer kunna betala tillbaka lånet.
Föreställ dig en framtid där du nätt och jämnt klarat av att finansiera dina egna studier. Du har ett jobb men ditt studielån ska betalas tillbaka samtidigt som du kanske funderar på att köpa eller hyra en bostad och köper de saker du behöver i din vardag. Utöver det har du kanske andra skulder och utgifter, såsom bil och försäkringar. Skulle du då dessutom ha möjlighet till att spara ihop tiotusentals euro för ditt barns utbildning?
I många andra länder är denna situation vanlig redan nu. I Finland har vi länge varit stolta över vår avgiftsfria utbildning och sett den som ett tecken på jämlikhet i samhället och möjlighet till social rörlighet. I verkligheten går vi dock alltmer mot att utbildningen de facto inte är avgiftsfri. Omgångar av nedskärningar och införande av läsårsavgifter har varit aktuella under året och fortsätter diskuteras.
Alla branscher har inte garanterade jobbmöjligheter direkt efter examen och många hör heller inte till de högst avlönade. Där blir det en situation där man redan under studierna tvingas fundera på sin framtid och möjligheter att bilda familj och leva. I Finland lever idag cirka 118 900 barn i familjer med låg inkomst. Vad innebär det för jämlikheten i samhället och den sociala rörligheten om alla dessa inte kommer ha möjlighet till högskolestudier på grund av ekonomiska orsaker?
Vi vill uppmärksamma vikten av kompetens i samhället och allas rätt till att studera och arbeta med det de är intresserade av. Studier och framtida arbetsliv ska inte bero på dina föräldrars ekonomi. På Den avgiftsfria utbildningens dag uppmuntrar vi därför alla att stanna upp och fundera på högskoleutbildningens roll i Finland och glädja sig över allt det som avgiftsfri utbildning innebär. Ett livskraftigt samhälle med ekonomisk tillväxt och social trygghet börjar med att vi har utbildade och kompetenta invånare. Vi bör därför fortsätta värna om vår avgiftsfria utbildning och allt gott det för med sig för framtiden.
Amanda Byskata
Åbo Akademis Studentkår
Åbo Akademis Studentkår söker en projektkoordinator för ordnandet av Fastlaskiainen i Åbo. Fastlaskiainen är ett traditionellt studieevenemang som arrangeras varje år under fastlagstisdagen på Vårdberget i Åbo i form av en pulkaåkningstävling mellan olika specialföreningar.
För att ordna evenemanget på bästa möjliga sätt anställs en koordinator ansvarig för arrangemanget. Koordinatorn samarbetar aktivt med ÅAS styrelse för år 2025, speciellt med styrelsemedlem ansvarig för studentkultur. Projektkoordinatorn får ett projektarvode på 500 euro och ÅAS generalsekreterare fungerar som koordinatorns förman.
Till arbetsuppgifterna hör:
- Koordinering och organisering av hela evenemanget
- Programplanering
- Hantering av anmälningar (för föreningar)
- Planering av kommunikation och marknadsföring
- Ansökning av tillstånd, rekrytering av övervakare
- Bokning av utrymmen, anskaffning av ljudsystem
- Arrangemang kring städning
- Utveckling av evenemanget
- Slutrapportering
- Övriga uppgifter enligt överenskommelse
Uppdraget kräver initiativ- och samarbetsförmåga, förmåga att organisera och stresstålighet. Du bör själv kontakta styrelsen och kansliet vid behov av hjälp i dina uppgifter. Till din fördel räknas tidigare erfarenhet av att arrangera evenemang och kunskaper i finska, svenska och engelska. Om du har frågor kring något gällande arbetsuppgifterna, ta kontakt med styrelsemedlem Emilia Melén via evenemang-abo@studentkaren.fi.
Fritt formulerade ansökningar bör lämnas in per e-post senast 11.11.2024 kl. 23.59 till evenemang-abo@studentkaren.fi. Valet görs av ÅAS styrelse under sitt efter den 11.11.2024 påföljande möte och arbetet inleds omedelbart efter att valet fastställts.
Två lärarstuderande sökes till Övis direktion, en medlem och en suppleant som kan gå på möten om medlemmen är förhindrad. Det finns inga förhandskrav för att ställa upp, intresse för att göra studerades röst hörd är det viktiga.
Enligt instruktionen för Vasa övningsskola finns en direktion där personal och studerande från FPV deltar i beslutsfattandet. Studentkåren utser en studentrepresentant och en suppleant till direktionen. Studentrepresentanterna är personer som deltar i diskussionerna och besluten med lärarstuderandes synvinkel och åsikter.
Sök senast tisdag 12.11 kl. 23.59 via detta formulär. Kontaktperson gällande uppdraget och valet: studentombudet som nås på hs_karen@abo.fi
Så här beskriver ÅA direktionen:
Direktionen utses av fakultetsrådet och består av två representanter för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier av vilka en fungerar som ordförande för direktionen, tre representanter för lärarkåren och en representant för administrativ personal, vilka utses genom val.
Till direktionen hör också en representant för lärarstuderande, två föräldrarepresentanter, en gymnasiestuderande och en elevrepresentant för årskurserna 7-9. Personliga suppleanter utses för alla medlemmar. Direktionen utser viceordförande bland sina medlemmar. Ledande rektor fungerar som föredragande i direktionen. Rektorerna och dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier har närvaro- och yttranderätt vid direktionens möten. Mandatperioden omfattar tre läsår.
Direktionens uppgift är att stöda skolans verksamhet genom att 1) utveckla, följa och utvärdera verksamheten, 2) upprätthålla och främja samarbetet inom och utom skolan, 3) godkänna skolans läroplan och göra framställning om fastställande till fakultetsrådet, 4) godkänna och fastställa skolans läsårsplan, 5) ge utlåtande i principiellt viktiga frågor som gäller övningsskolan, 6) besluta om avstängning av elev, 7) ge utlåtande över valet av ledande rektor, 8) besluta om arbets- och ferietiderna för skolan, 9) fastställa skolans regler för trygghet och trivsel och 10) utföra övriga uppgifter som ankommer på och som tilldelats direktionen.
ÅAS söker en ny suppleant till k-ledningsgruppen.
Ledningsgruppen för utbildningslinjen för klasslärare behöver en ny suppleant då en av de tidigare studentmedlemmarna blivit utexaminerad. Gruppen diskuterar bland annat hur utbildningen fungerar nu och hur den kan förbättras. Uppdraget är arvoderat. Gruppens nuvarande mandatperiod är fram till 31.7.2025.
I ett dekanbeslut beskrivs gruppen så här:
Ledningsgruppen har till uppgift att planera, koordinera och organisera frågor rörande utbildningslinjen för klasslärare.
Ytterligare ska den:
- fungera som initiativtagande och rådgivande instans i ärenden av strategisk betydelse för utbildningslinjen för klasslärare och
•fungera som stödande resurs i beredningen av ärenden
Ledningsgruppens medlemmar med personliga suppleanter representerar tillämpad pedagogik, ämnesdidaktik och Vasa övningsskola. I ledningsgruppen finns även två studentrepresentanter jämte suppleanter, som föreslås av studentkåren.
Alla som studerar till en kandidat- eller magisterexamen vid klasslärarutbildningen kan söka platsen, det som krävs är ett intresse att föra fram studerandes åsikter, det är bra om studerande från olika årskurser deltar i diskussionerna.
Ansök senast måndag 28.10 kl. 23.59 via detta formulär.
Kontaktperson gällande uppdraget och valet: studentombudet som nås på hs_karen@abo.fi
Under hösten 2024 erbjuder ÅAS sexualrådgivning åt alla kårmedlemmar. Man kan antingen ta kontakt och boka en tid (skicka e-post till nora.moller@abo.fi) eller lämna en fråga i frågelådan. Svar på frågorna publiceras i regel varannan fredag på det språk som frågan har ställts.
Här nedan finns tredje frågan och svaret. Sexualrådgivare är Nora Möller.
Fråga: Hur hittar man en partner efter många år som singel?
Svar: Det är inte ovanligt att fundera på var och hur man ska kunna träffa en partner. Särskilt om det har gått en tid sedan man senast har dejtat. Till en viss del så handlar det om att hitta sociala sammanhang att röra sig i, och på så sätt träffa nya människor. Det kan handla om olika evenemang, föreningar, nationer, hobbyn, barer, vänners vänner, datingappar, annan social media eller nätbaserade sammanhang (communityn).
Det känns säkert ganska logiskt att det är i olika sociala sammanhang som man kan träffa nya människor och på så sätt träffa en partner. Det som kan upplevas som svårare är att våga sätta sig i de situationerna, och våga och vilja ta kontakt med nya människor.
Folk dras till olika sorters människor och det finns inget säkert recept på vad man ska göra eller hur man ska bete sig för att klicka med någon. Men det att man vågar ta kontakt, verkar intresserad av den andra, frågar frågor och lyssnar på vad hen säger brukar vara ett bra sätt att skapa kontakt med andra. Om man börjar lära känna någon ny så tycker vissa att det är skönare att få göra det via text så att man har mer tid att formulera sig, medan det för andra är viktigare att träffa någon ansikte mot ansikte. Om det känns nervöst för en själv kan man tänka på att det kan kännas minst lika nervöst för den andra också.
Sedan underlättar det för en själv om man funderar på vilka behov och önskemål man egentligen har. Är det någon att laga mat med, sova med, vara romantisk med, bilda familj med, dela hemligheter med, bo tillsammans med, anförtro sig åt, ha sex med eller resa med? Ens partner behöver inte vara ens allt utan man kan ha olika relationer i livet som fyller ens olika behov. När man har identifierat vad det är man skulle vilja ha av en relation är det också lättare att vara tydlig med det samt att vara tydlig med att man är ute efter något seriöst, om det är det man är ute efter.
Det är också bra att fundera på vad man förväntar sig av en partner. Har man en väldigt bestämd uppfattning om hur ens kommande partner ska vara? Om man har starka förväntningar på utseende, beteende eller intressen så kan det hända att man inte är öppen för andra än de få som faller innanför de snäva ramar man har satt upp. Förstås får man ha preferenser, och man värderar olika saker hos en partner, men det lönar sig att fundera om man är öppen för nya människor eller om man begränsar sig. Vilka saker är helt enkelt viktigast?
I grund och botten handlar det inte så mycket om den andra utan om en själv. Det är väldigt viktigt att man hittar sätt att trivas i sig själv och med sig själv utan att vara beroende av en partner. Människan är en social varelse och många vill ha någon att dela vardagen och livet med, men det får samtidigt inte bli det enda ens liv handlar om. Genom att fokusera på ditt eget välmående och att hitta glädje i ditt liv så är det större chans att du oavsett är nöjd och dessutom attraherar andra som märker av den energin.
Så våga stiga ur bekvämlighetszonen, kom ihåg dina styrkor och fina egenskaper och våga försöka flera gånger om.
Studentrepresentanterna till Åbo Akademis universitetskollegium för perioden 1.1.2025–31.12.2027 utses den 25 oktober 2024 av Åbo Akademis Studentkårs fullmäktige. Åtta representanter med personliga suppleanter väljs.
Studentkårens valutskott söker personer av alla könstillhörigheter, från olika bakgrund och från alla fakulteter till uppgiften. Lämna in ansökan här senast torsdag 17.10 kl. 23.59.
UPPGIFTER OM UPPDRAGET
Universitetskollegiets uppgifter enligt ÅA:s ledningsinstruktion:
1) besluta om antalet medlemmar i styrelsen och om styrelsens och dess medlemmars mandattid och arvoden,
2) utse de medlemmar till Åbo Akademis styrelse som inte är Åbo Akademis personal eller studeranden,
3) fastställa valet av de styrelsemedlemmar som utses av de grupper i Åbo Akademi som avses i universitetslagens 15 § 2 mom.,
4) entlediga en styrelsemedlem från sitt uppdrag på styrelsens framställan,
5) välja revisorer för Åbo Akademi,
6) fastställa Åbo Akademis bokslut och verksamhetsberättelse samt besluta om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsemedlemmar och rektorn,
7) besluta om väckande av skadeståndstalan mot en styrelsemedlem, rektorn och revisor,
8) besluta om entledigande av en styrelsemedlem från sitt uppdrag i enlighet med universitetslagens 65 § 3 mom.
9) Vid behov samlas för att diskutera viktiga ärenden som berör hela Åbo Akademi.
Om universitetskollegiet uppgifter bestäms i 22 § universitetslagen.
I arbetsordning för universitetskollegiet beskrivs mer konkret om gruppens arbete, bland annat dialogen med Åbo Akademis styrelse. Förutom egentliga möten ordnas årligen en aftonskola med ÅA:s revisorer där bokslutet presenteras och diskuteras i större detalj.
I enlighet med valordning för val av studentrepresentanter i Åbo Akademis förvaltning, är en studentrepresentant en studerande som för studenternas talan i ÅA:s förvaltningsorgan. Studentrepresentantens uppdrag innefattar att bekanta sig grundligt med mötesärenden på förhand, delta aktivt i sammanträden och representera studerandesynvinkeln i beslutsfattandet samt hålla kontakt till medstuderande, andra studentrepresentanter och studentkåren. Studentrepresentanterna representerar alla studerande vid ÅA.
VALBARHET
Valbar är varje person som enligt Åbo Akademis studieregister vid utgången av tiden för intresseanmälan är anmäld som närvarande och äger rätt att vid akademin avlägga examen vid ÅA och som inte är valbar i någon av grupperna professorer eller övriga anställda enligt Åbo Akademis instruktion för val.
Det är möjligt att kandidera både till ÅA-styrelsen och till universitetskolleget. Om en person bli vald till styrelsen beaktas inte längre ansökan i valet av representanter till kollegiet. Fullmäktige väljer representanter till styrelsen först och sedan representanter till kollegiet.
TIDSSCHEMA
Förlängd ansökningstid fram till torsdag 17.10 kl. 23.59.
Intresseanmälningar skickas via detta webbformulär. Utifrån intressemotiveringarna och intervjuerna bereder Åbo Akademis Studentkårs valutskott ett förslag till fullmäktige på vilka kandidater som ska utses.
Intresseanmälningen ska omfatta en motivering till varför du är intresserad av uppdraget och kort om vad du studerar och eventuella tidigare erfarenheter inom beslutsfattande eller intressebevakning.
Utifrån intresseanmälningen och intervjun bereder Åbo Akademis Studentkårs valutskott ett förslag till val till fullmäktige.
Intervjuer vecka 42
Kandidaterna intervjuas kort av valutskottet på Zoom den 15-17 oktober. Intervjuer hålls vid ett senare skede om ansökningar kommer in senare.
Fredagen den 25 oktober 2024
Kårfullmäktige utser studentrepresentanterna på sitt möte.
VALORDNINGEN
I val av studentrepresentanter i Åbo Akademis universitetskollegium tillämpas Åbo Akademis Studentkårs valordning för val av studentrepresentanter i Åbo Akademis förvaltning.
VALUTSKOTTET
ÅBO AKADEMIS STUDENTKÅR
För mera information, kontakta gärna valutskottets sekreterare, studentombud Petra Lindblad, 050-3626285 , petra@studentkaren.fi eller valutskottets ordförande, fullmäktigeordförande Kajsa Viitamäki, fo@studentkaren.fi
ÅAS söker en ny suppleant till FPV:s fakultetsråd för resten av mandatperioden fram till 31.7. 2025
Fakultetsrådet är en grupp av personal och studerande som besluter om fakultetens ekonomi, utbildningar och anställning av akademisk personal. FPV:s fakultetsråd har fem studentrepresentanter som alla har en personlig suppleant. Suppleanten är en ersättare som går på mötet om medlemmen är förhindrad. För att som studerande vara med i rådet krävs endast att man är intresserad av hur ÅA:s utbildningar fungerar och att man vill föra fram studerandes åsikter på möten. Råden har oftast ett möte per månad under terminerna. Uppdraget är arvoderat.
Fakultetsråden beskrivs så här i ÅA:s ledningsinstruktion:
Till rådets uppgifter hör att:
1) ansvara för kvalitetssäkringsarbetet och kvalitetsutveckling inom fakulteten,
2) utveckla fakultetens undervisning och forskning och fakultetens åtgärdsplan
utgående från Åbo Akademis strategi och styrdokument,
3) diskutera förslag till budget för fakulteten,
4) besluta om verksamhets- och personalplan,
5) besluta om utbildnings- och undervisningsplanen,
6) till rektor ge förslag för rekrytering och anställning av professor och tenure trackprofessorer,
7) besluta om rekrytering och anställning av akademilektor och universitetslärare,
8) utse sakkunniga för docentansökningar, bedöma behörigheten och göra
framställning om docenttitel,
9) fastställa examensstrukturer och lärandemål för examina och biämnen samt andra
examensbestämmelser,
10) besluta om urvalsgrunder för studentantagningen och föreslå antal studerande för
rektor som föredrar ärendet för styrelsen,
11) besluta om antagning inom forskarutbildningen,
12)fastställa bedömning och besluta i ärenden som gäller omprövning av bedömning
av en avhandling inom forskarutbildningen,
13) göra framställning hos rektor om utbildningslinjer, magisterprogram och
doktorandprogram.
Styrelsen kan i en instruktion gällande en särskild enhet (såsom Vasa Övningsskola)
fastställa att fakultetsrådet inom en fakultet har ytterligare eller avvikande uppgifter som
gäller den särskilda enheten.
Fakultetsrådet har rätt att delegera sina uppgifter till dekanen.
Ansök senast måndag 21.10. kl. 23.59 via detta formulär.
Kontaktperson gällande uppdraget och valet: studentombud Petra Lindblad, petra@studentkaren.fi
Den 15 februari ordnas ÅAS 106 årsfest i Vasa! För att kunna ordna årsfesten behövs en årsfestkommitté och årsfestmarskalken söker nu medlemmar till den.
Årsfestkommitténs arbete leds av årsfestmarskalken och ansvarar för att ordna årsfesten. Ingen tidigare erfarenhet krävs, endast ett intresse för och vilja att ordna årsfesten. Kom med och lär dig hur man ordnar större evenemang!
Om du är intresserad kan du skicka en intresseanmälan till årsfestmarskalken Herman Björk, adressen är arsfest@studentkaren.fi. Deadline för intresseanmälan är måndag 14.10 kl. 23.59.