Skippa navigering

Stipendiater från Makarna Olins fond

Åbo Akademis Studentkår
Pressmeddelande, 13.6.2024
Fritt att publiceras

Makarna Olins forskarstipendium delas i år ut till tre stipendiater vilka alla tidigare varit studentkårs- eller specialföreningsaktiva. Stipendiets storlek för 2024 är 2400 euro per månad och delas ut för en sammanlagd tid på 44 månader.

Seniorernas Råd vid Åbo Akademis Studentkår delar årligen ut ett eller flera stipendier ur Makarna Agneta
och Carl-Erik Olins fond. Stipendiet förvaltas av Stiftelsen för Åbo Akademi. Stipendier delas ut till personer som varit medlemmar vid Åbo Akademis Studentkår, som eftersträvar licentiat- eller doktorsgrad vid Åbo Akademi och som varit aktiva inom Åbo Akademis Studentkår eller dess specialföreningar. Stipendiets storlek för 2024 är 2400 euro per månad och delas ut för en sammanlagd tid på 44 månader.

Årets stipendiater

Vid sitt möte den 29 maj 2024 har Seniorernas Råd beslutat att årets stipendier tilldelas:

Fredrik Nyholm, 24 månader för avhandlingen “Techno-economic Analysis of Power-to-Liquids Technology Pathways”.

Karolina Andersdotter, 9 månader för avhandlingen “Perceptions and practices of freedom of information and privacy in European public libraries”.

Alex Nygård, 11 månader för avhandlingen “New tissue regeneration scaffolds for difficult-to-treat defects”.


Frågor kan riktas till:
Sandra Österlund
Generalsekreterare
02 215 4652
gs@studentkaren.fi

Har du stenkoll på EU eller känner du att du inte riktigt vet eller bryr dig? Oavsett din kunskapsnivå har du kanske märkt att det i år är dags för EU-val.

I EU-valet väjer vi 15 ledamöter till Europaparlamentet (EU-parlamentet), ofta kallade meppar (Member of the European Parliament = MEP) som har till uppgift är att företräda folkets intressen när EU stiftar sina lagar och se till att andra EU-institutioner fungerar demokratiskt. Kort förklarat är EU-parlamentet ett av EU:s två lagstiftande organ och tillsammans med företrädarna för medlemsländernas regeringar i rådet är parlamentet ansvarigt för att anta unionslagstiftning. EU-parlamentet ansvarar även för att anta EU:s årliga budget. 

EU-parlamentet har således en mycket viktig roll inom EU och EU-valet är din chans att påverka genom att rösta in finska ledamöter. I EU-valet fungerar hela Finland som ett valområde och de som väljs in företräder därför hela Finland och du kan välja att lägga din röst på den kandidat du vill. 

Röstning 

För att rösta i EU-valet krävs endast att du är finsk medborgare och att du senast på valdagen fyllt 18 år. Du kan rösta både i Finland och utomlands utan att behöva registrera dig på förhand. Om du inte är finsk medborgare men medborgare i ett annat EU-land och är fast bosatt i Finland kan du också rösta 

Förhandsröstningen i Finland börjar den 29 maj 2024 och slutar den 4 juni 2024. På valdagen den 9 juni 2024 får de röstberättigade endast rösta i sin egen vallokal. Röstning sker i den vallokal som står på det röstkort som du får hemskickat före valet. På valdagen har vallokalerna öppet kl. 9.00–20.00. 

Du kan också förhandsrösta utomlands. Förhandsröstningen utomlands börjar den 29 maj 2024 och slutar den 1 juni 2024. Här hittar du listan på var du kan rösta utomlands.

Du kan även brevrösta genom att beställa brevröstningshandlingar i förväg. Du hittar mera information på vaalit.fi.

Varför rösta? 

Valdeltagandet i EU-valet i Finland brukar vara på den lägre sidan men EU-valet är din chans att påverka Europas framtid. EU-valet kommer påverka dig i allra högsta grad och du har flera goda orsaker till att använda din röst. Ungefär 40 av den årliga lagstiftning som sker i Finland har sin grund i EU-beslut. Eftersom EU-parlamentet är ett av EU:s två lagstiftande organ har du alltså möjlighet att påverka också lagstiftningen i Finland genom att rösta i EU-valet. 

Några frågor som kommer vara högst aktuella under de kommande 5 åren är klimat, säkerhetspolitik och teknologi. Om du anser att de här frågorna är viktiga för dig har du alltså all orsak att använda din röst. Europas och Finlands framtid kommer formas av de beslut som tas, använd din röst annars bestämmer andra åt dig. 

Valkompass 

Om du vill kolla vilken kandidat som tycker som dig i olika frågor kan du fylla i en valkompass, exempelvis YLE:s eller någon annan. Här hittar du YLE:s valkompass.

Ställningstagande
15.5.2024
Fritt att publicera

Vi på Åbo Akademis Studentkår är oerhört besvikna över de beslut som regeringen Orpo tagit under våren. Nu några veckor efter rambudgetförhandlingarna har bilden av situationens allvar klarnat.

Studerande förlorar mycket 

Nedskärningarna i bostadsbidraget är oacceptabla. På en årsnivå kommer en studerandes inkomst minska i genomsnitt med över tusen euro. Detta påverkar negativt studerandenas förmåga att studera på heltid. Nedskärningarna motverkar regeringens målsättningar om snabbare examina och målet att öka mängden finländare med en högskoleexamen. Studerande tvingas jobba eller skuldsätta sig rejält med lån för att överleva, i stället för att fokusera på sina studier. Är det rättvist? Vi tycker inte det, men den verkligheten blir påtvingad studerande av regeringen. 

Förslaget att flytta studerande tillbaka till studiestödets bostadstillägg är vansinnigt. Utkomsten under sommarmånaderna blir en svår fråga för studerande. Studerandenas fattigdom behandlas som “separat” fattigdom. Varför är studerande inte berättigade till stödformer som finns tillgängliga åt övriga samhället? 

Studentkåren kräver att åtgärder snabbt tas för att försäkra studerandenas utkomst, utan att vi behöver skuldsätta oss. Studiestödet och bostadsbidraget ska kunna garantera möjligheten till liv utan lån. Nu verkar det som att studerande forslas till fattigdom och skuldsättning.


För mer information

Jonne Kunnas
Styrelseordförande, Åbo Akademis Studentkår
so@studentkaren.fi

ÅAS styrelse har fattat beslut om vilka organ och grupper som är arvoderade samt fastställt arvodet per möte till 23 euro. Alla studentrepresentanter blir kontaktade med info om vad man behöver göra för att få arvodet.

Alla studentrepresentanter (ordinarie och suppleanter) i ÅA:s förvaltning i följande organ får ett mötesarvode på 23 euro per möte för möten man deltagit i under läsåret 2023-24.

Fakultetsråden

Universitetskollegiet

Examensnämnden

Utbildningsstrategiska rådet

Språkrådet för ÅA

Kulturrådet för ÅA

Rådet för Åbo Akademis bibliotek

Expertgruppen för studerandes välbefinnande

Delegationen för ÅA i Vasa

Valnämnd för Åbo Akademi

Jämställdhetskommittén

Rådet för livslångt lärande

Hållbarhetsarbetsgrupp för utbildning

Hållbarhetsarbetsgrupp för campus och beräkningar

Direktionen för Vasa Övningsskola

Rådet för ämnesklustret Handelshögskolan vid ÅA

Ledningsgruppen för ämneslärarutbildningen i Vasa

Ledningsgruppen för klasslärarutbildningen

Arbetsgrupp för ämneslärarutbildningen vid ÅA

Styrgruppen för fullskalig juristutbildning

Utbetalningen sköts av ÅA, ÅAS samlar in skattekorten (frivilligt att lämna in) samt ifyllda personuppgiftsblanketter (måste lämnas in för att utbetalning ska kunna ske). Tidsgräns för inlämnandet är torsdag 30.5.2023 kl. 23.59.

Länk till personuppgiftsblanketten har skickats ut på e-postlistorna för studentrepresentanter, om du saknar den, kontakta petra@studentkaren.fi.

Tack för ert arbete under läsåret!
Mvh. Petra

Servicepunkterna i Åbo och Vasa kommer hålla stängt under sommaren.

Servicepunkten i Åbo håller stängt från och med 30.4. Men oroa dig inte, måndagen den 6.5.2024 kl. 12–13.30 ordnas ÅAS servicepunkt pop-up i Arken, då har du fortfarande chans att hämta din dekal inför sommaren. Den 26.8 öppnar servicepunkten i Åbo igen!

Servicepunkten i Vasa håller stängt den 9.5, men har den 13.5 öppet en sista dag innan sommaren. I Vasa öppnar servicepunkten igen den 2.9.

Om du har frågor eller andra ärenden till servicepunkterna vänligen kontakta kansli@studentkaren.fi (Åbo) eller havtornen@studentkaren.fi (Vasa).

Söker du någon annan från ÅAS personal eller styrelsen? Du hittar våra kontaktuppgufter här!

Missade du studentkårernas tal från mösspåläggningen? Ingen fara! Du kan ta del av dem här!

Did you miss the student unions’ speeches from the graduation hat ceremony? No worries! You can read them here!!

Mösspåläggning, Åbo:  

Jonne Kunnas, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår:  

“Studenter, våren är här, mössorna på! 

Det gläder mig att se så många här på Vårdberget, i detta fina väder för att fira Wappen tillsammans. Walborg är en gammal tradition med politik och festligheter vars rötter räcker flera hundra år bakåt. Men själva studentfestligheterna flyttades till sista april då första maj blev allt mer politisk på 1800-talet. 

På tal om politik, gör det mig ledsen att se, att regeringen kontinuerligt bestämmer sig för att skära ner från studerandens finansiering. Beslutet från aprils ramförhandlingar är historiskt dåligt för studeranden och et uppskattas att påverka Åbostudenter med 1400 € i året. Den här riktningen är ohållbar med tanke på att regeringen samtidigt vill öka högutbildningsgraden från 40 % till 50 %. En hög högutbildningsgrad behövs för att upprätthålla och utveckla landet. 

We are here to celebrate Walborg, a time to welcome spring and to look forward to summer, but also to share our political thoughts. The recently passed cuts in student benefits are unsustainable and contradicting to the plans on increasing the percentage of higher education in Finland. I hope we together can change this for the future. Regardless I wish you all take time today to celebrate, meet new people and to have fun with friends and people you love. 

Genom livets sorg och skoj är det viktigaste att man delar med sig stunderna med de nära och kära. Det är fint att se att så många samlats hit och fira våren. Jag har haft fint väder bokat i kalendern sedan januari och det fick vi. Se till att ha fina diskussioner och njut av sällskapen idag. Jag önskar er alla den bästa Walborg!” 

Mösspåläggning, Vasa:  

Emma Lehtonen, styrelseordförande för Vasa Universitets Studentkår:  

“Arvoisat vapun juhlijat, opiskelijat ja kaupunkilaiset. 

Tervetuloa tänne Topelius patsaan ympärille seuraamaan patsaan lakitusta sekä juhlistamaan vapunaattoa kanssamme. 

Yhdistämme vappuun usein siman ja munkit, serpentiinin ja vappupallot. Monille meistä vapun perinteiseen kuuluu myös valkolakit sekä vappupiknik. Monille opiskelijoista taas vappu saattaa olla useamman viikon kestävä jakso, joka kokoaa meidät juhlistamaan päättyvää lukuvuotta yhdessä.  

Näin juhlimisen keskellä on hyvä muistaa, että vappu on muutakin kuin vapaapäivä kalenterissa. Se on perinteinen työn ja työläisten juhla, jonka juuret ovat lähtöisin jo 1800-luvun lopulta. Vappu muistuttaa meitä yhteisöstä, yhteisöllisyydestä ja työn arvostuksesta. Alun perin vappu onkin syntynyt työläisten huolesta työolojen parantamiseksi ja siitä seuranneista mielenosoituksista. Juhlalla on siis edelleen merkityksensä, sillä työntekijöiden oikeudet ovat olleet pinnalla keskusteluissa myös tänä vuonna. 

Vappu on myös kevään ja uuden alun juhla, jolloin luonto alkaa kukkimaan. Zacharias Topelius, kirjailija ja runoilija, jonka patsaan ympärille olemme kokoontuneet, oli tunnettu saduistaan. Hän kirjoitti keväisestä luonnosta satukokoelmassaan “Lukemisia lapsille”:  

“Nythän Kevät asuu seudullamme,  

kantaa meille kukkiaan. 

Poimikaamme kukat, 

saattakaamme Peikot piiloon taantumaan! 

Ja kun tulee sade uus, 

kirkastuupi vihannuus. 

Nythän Kevät asuu seudullamme. 

kantaa meille kukkiaan.” 

Julia Michelsson, styrelsemedlem i Åbo Akademis Studentkår: 

“Många evenemang och gött folk” – Det var det som utlovades som studerande i Vasa.  

Ryktet om Vasas goda studieliv nådde mig ända till min lilla holme, Åland. 

Det råder ingen tvekan om att Vasa är en bra studiestad –  Här är var femte invånare en studerande, vilket motsvarar en siffra på cirka 14 000 studerande som hittat sitt hem i Vasa, Finlands soligaste stad. 

Om jag skulle beskriva Vasa som studiestad med några enkla ord, skulle det vara följande:  

  • lagom stort  
  • vacker natur 
  • stark studiegemenskap 
  • obegripliga dialekter  

När jag nu blickar tillbaka på min studietid i Vasa, tänker jag varken på deadlines eller tentor. Jag tänker på Ollis-tisdag, sitz och årsfest. Jag tänker på Pampas, Fastlaskiainen och såklart – Vappen.  

Precis som utlovat, har jag de tre senaste åren fått ta del av “många evenemang och gött folk”. Låt oss idag vara extra tacksamma över vår fina studiestad, Vasa, och låt oss dela vår glädje inför Vappen tillsammans!” 

Otto Mäkiniemi, styrelseordförande för Vasa Yrkeshögskolans Studentkår: 

“As students, we stand as one. Our vibrant community pulsates through our city resonating in our traditions and having our voices heard on campus and in the town hall. We are at the heart of Vaasa’s culture – Our colorful overalls are a staple in the city’s street view, rain or shine. 

Our strength lies in our diverse and multilingual community, which serves as a cornerstone rather than a weakness. Together we are stronger and more united. This is evident in our presence here today: Representatives from 3 different schools and 3 different student unions. A united front – Beyond campus lines, study fields and language barriers, we work together for a better tomorrow, as students – For students. 

May Day is the day to reflect on the past year – The highs and the lows. Another academic year in the books. Be proud of yourselves – You have earned the right to relax and take some time for yourselves. 

As we begin our May Day celebrations, remember to enjoy and cherish these moments. While our time as students might be brief, the memories forged during this time will last you a lifetime.”

Kära aktiva och forna kårmedlemmar, och alla som delar glädjen inför vappen,  

Den traditionsenliga vappen är nu inte ens ett stenkast bort! Det är dags att dra på halaren, leta fram den vita mössan och förbereda sig för att fira med glädje och gemenskap. Vappen är en högtid som för många markerar vårterminens slut. Det är en tid då vi ofta reflekterar över alla de underbara minnen vi delat under det gångna läsåret.  

Jag vill ta tillfället i akt att hylla er studerande. Att studera medför sina utmaningar, allt från ekonomiska frågor till krävande studieprojekt. Ge er själva en klapp på axeln för det arbete ni har lagt ner under detta läsår, som snart når sitt slut. 

Jag vill även rikta ett stort tack till alla specialföreningar som arbetar hårt med att planera evenemang och aktiviteter, och ger andra studerande möjligheten att träffas och ha roligt. Ert engagemang är ovärderligt för att skapa en livlig och inkluderande studiemiljö! 

Låt oss fira vappen med glädje och stolthet!

Ur makarna Agneta och Carl-Erik Olins fond lediganslås ett eller flera stipendier för personer som vid Åbo Akademi eftersträvar licentiat- eller doktorsgrad och varit ordinarie medlemmar eller seniormedlemmar vid Åbo Akademis Studentkår. Av sökande förutsätts att de innehaft uppdrag inom Åbo Akademis Studentkår och/eller dess specialföreningar. Fonden ägs och förvaltas av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Stipendiet delas ut till en eller flera personer för en sammanlagd tid om 44 månader, så att stipendiet utgår med 2400 euro per månad. Av stipendiaterna förutsätts forskningsarbete på heltid samt forskningsrapport.

Ansökan är fritt formulerad. Till ansökan skall bifogas:

  • Meritförteckning ur vilken bör framgå uppgifter om sökandens verksamhet inom studentkåren och dess specialföreningar.
  • Av sökanden uppgjord forskningsplan ur vilken framgår undersökningens syfte, material, teoretiska avstamp och arbetshypotes, metodiska uppläggning samt eventuell reseplan eller behov av laboratoriefaciliteter. Forskningsplanen skall därutöver sammanställas på en sida.
  • Information om övrig ansökt eller beviljad finansiering för samma ändamål samt antalet stipendiemånader som söks.
  • Handledarens utlåtande som skickas direkt till ÅAS generalsekreterare Sandra Österlund (gs@studentkaren.fi).

Ansökningarna bör vara Seniorernas Råd vid Åbo Akademis Studentkår tillhanda senast den 22 maj 2024 klockan 15.00. Ansökningarna lämnas in via elektronisk blankett. Blanketten hittas här.
Handledarens utlåtande skickas av handledaren direkt till ÅAS generalsekreterare, per e-post. Beslut om stipendieutdelningen meddelas inom maj. Stipendiemottagarna förbinder sig att redovisa stipendiet till Seniorernas Råd senast två månader efter avslutad stipendietid.

Närmare uppgifter om forskarstipendiet fås av Åbo Akademis Studentkårs generalsekreterare Sandra Österlund, gs@studentkaren.fi.


Under höstens inskriptionsceremoni belönas två välförtjänta lärare vid Åbo Akademi med titlarna Årets lärare eller Årets pedagogiska visionär.


Har du en lärare som är duktig på att undervisa, är inspirerande, pedagogisk, närvarande och kan sin sak? Föreslå i så fall hen till årets lärare!

Har du arbetat tillsamman med personal eller haft en lärare som inspirerar, uppmuntrar nytänkande, är studentcentrerad och innovativ? Nominera personen till årets pedagogiska visionär!

Skicka in en välmotiverad nominering senast 4 juni kl. 12.00 via denna länk.

Från och med augusti 2024 söker Åbo Akademis Studentkår en engagerad individ som kan leda ÅAS kommunikation, kan skapa lockande material och stärka vår närvaro både online och offline. Bli en del av vårt team och bidra till att stödja och förstärka kårgemenskapen i Åbo och Vasa.

Som vikarierande kommunikatör är ditt uppdrag att leda och planera kommunikationsverksamheten för Åbo Akademis Studentkår och ha övergripande ansvar för digital och visuell tillgänglighet. Du ansvarar för att vår externa kommunikation håller en enhetlig stil och ett igenkännbart utseende, samtidigt som du säkerställer att vårt varumärke och vårt budskap kommuniceras tydligt. Hos oss tillämpar vi principen ”alla kommunicerar” och till arbetsuppgifterna hör också att bistå övriga anställda och förtroendevalda i deras marknadsförings- och kommunikationsbehov.

Vi förväntar oss:

  • erfarenhet av kommunikation och marknadsföring
  • utmärkta kunskaper i svenska, samt har goda kunskaper i engelska och goda eller nöjaktiga kunskaper i finska
  • är bekant med Adobe Creative Cloud programvara (främst Illustrator, InDesign, Photoshop och Premiere Pro), Canva, MS Office och WordPress
  • har stark förmåga att arbeta självständigt och i team
  • har utmärkta kommunikationsfärdigheter
  • förmåga att hantera flera projekt samtidigt och vid behov arbeta under tidspress

Vad vi erbjuder:

  • Heltidsarbete med eget arbetsrum vid Kåren i Åbo
  • frihet i planerandet av arbetssätt och genomförandet av uppgifter
  • möjligheten att ansvara för och leda olika projekt
  • ett härligt team i Åbo och Vasa

Anställningen är ett vikariat och prövotid tillämpas. Arbetet inleds på 100 % av heltid om vi inte kommer överens om annat. Tjänstens placeringsort är Åbo, men arbetsresor kan tillkomma. Vi tillämpar kollektivavtalet för studentkårer. Lön är bunden till lönerekommendationerna i kollektivavtalet enligt löneklass III.

Ansökan med CV skickas till ÅAS generalsekreterare, gs@studentkaren.fi, och rubriceras ”Vikarierande kommunikatör”. Vi ser fram emot din ansökan senast söndagen den 26.5.2024. Observera att vi intervjuar redan under ansökningstiden.

För ytterligare information kontakta generalsekreterare Sandra Österlund på gs@studentkaren.fi eller +358 50 521 7140.


Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) är ett offentligrättsligt samfund med ca 5 000 medlemmar och 80 specialföreningar i Åbo och Vasa. ÅAS fungerar som intresse- och serviceorganisation för studerande vid Åbo Akademi och de föreningar som verkar inom studentkåren