Skippa navigering

Generalsekreterarens wappminne

Wappen — 29.4.2021

ÅAS ordförandes tal på Vårdberget, färgglada halare, skratt och musik. Bland annat så beskriver ÅAS generalsekreterare Jasmin Öberg, som är en trogen wappenfirare, sina minnen från wappen tidigare år.

Att fira valborg är långt ifrån en ny tradition. Firandet kan spåras tillbaka enda till medeltiden, och sedan 1400-talet har man firat till minnet av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Vägen till att valborgsfirandet blev en viktig akademisk högtid i Finland var minst sagt lång, men i dagens läge tar de flesta studenter del av firandet. 

Jag har många fina minnen från wappen, men ett av mina absoluta favoritminnen är från två år tillbaka. Då gick jag traditionsenligt upp till Vårdberget den 30 april, för att lyssna på ÅAS ordförandes tal och höra körerna sjunga. Vädret var alldeles perfekt, solen sken och det var behagligt varmt ännu på kvällen. Med mig hade jag min chihuahua Elvis, som var prydd med en färggrann lei dagen till ära. Tillsamman med vänner satte vi oss ner en bit bort från scenen, höjde våra glas och njöt av kvällssolen. Efter detta förflyttade jag mig till mindre traditionsenligt firande, nämligen till Runsala för att grilla! Där borta fanns inga andra wappenfirare, utan vi satt för oss själva och såg i tystnad på då solen gick ner bakom havet.  

Första maj återvände jag till Vårdberget, den här gången för att mötas av färggranna halare, skratt, musik, samt doften av en och annan grill. Vädret var inte lika fint som kvällen innan, men få saker stör en då man sitter på en sliten picknickfilt, omringad av nära vänner och andra glada firare.  

Förra året kunde man tyvärr inte samlas på Vårdberget för att ta del av denna upplevelse. Istället fylldes sociala medier med bilder av halare upphängda i fönster och på balkonger, samt bilder på första maj-bruncher firade på såväl vardagsrumsmattor som via Zoom. Dessa bilder förmedlade ändå samma stämning som jag blivit van att möta på Vårdberget. Människor hade hittat glädje och gemenskap, inte genom att samlas fysiskt, men via gemensamma virtuella fester och kampanjer. Jag hoppas att vi även detta år lyckas med att skapa denna stämning, fastän vi återigen firar på distans.  

För att hjälpa er få igång en så lyckad distanswappen som möjligt, har jag skrivit ihop några tips: 

  1. Fixa feelis! Vad gör just dig glad? Studentmössa? Skumvin? Serpentiner och ballonger? Att lyssna på Ikuinen Vappu av JVG? Jag dömer inte, gör vad du behöver för att komma i rätt stämning! 
  2. Delad glädje, dubbel glädje! Fira fysiskt med dina närmaste vänner, möt bekanta via Zoom eller ring någon du inte talat med på länge. 
  3. Lyxa till det med något gott! På min första maj-brunch är hembakade bagels i centrum, vad tänker du äta? 

Jasmin Öberg
Generalsekreterare