Skippa navigering

ÅAS tips på munkrecept

Wappen — 28.4.2021

Vad är inte godare än färska munkar med ett glas mjöd? ÅAS delar därför med sig av sitt bästa munkrecept. Detta kan du laga inför din egen wappmiddag, wappbrunch eller balkongpicknick hemma!  

Du behöver:

10 g jäst
1 msk ljummet vatten (37 °C)
75 g smör
4dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl

1 l rapsolja till fritering
Socker att doppa munkarna i


Gör såhär:

  1. Lägg jästen i en bunke, häll över fingervarmt vatten och lös upp jästen i vattnet. 
  2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till 37 grader. 
  3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet. 
  4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Knåda 
    degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. 
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek. 
  6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta eller fritös. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna, ca 1 minut på varje sida.
    Låt sedan munkarna rinna av på hushållpapper. 
  7. Doppa därefter munkarna i strösocker. 

OBS! Kom ihåg att alltid ha ett lock nära till hands när du har varm olja på spisen och att fläkten ska vara avstängd. Vi vill även påminna om att oljan inte får hällas ut i avlopp utan den ska sorteras endera som bioavfall eller vid större mängd kan det sorteras i en mjölkburk som brännbart.   


Tips! Mjöd kan köpas från Kårkafeerna i Åbo på Kåren och Gado under torsdag och fredag. Mera information hittas på bland annat Kårkafeernas Instagram.

ÅAS styrelse 2021