Skippa navigering

Kungörelse om val av studentrepresentanter till ÅA:s universitets­kollegium för perioden 1.1.2025–31.12.2027

Lediga uppdrag — 6.9.2024

Studentrepresentanterna till Åbo Akademis universitetskollegium för perioden 1.1.2025–31.12.2027 utses den 25 oktober 2024 av Åbo Akademis Studentkårs fullmäktige. Åtta representanter med personliga suppleanter väljs.

Studentkårens valutskott söker personer av alla könstillhörigheter, från olika bakgrund och från alla fakulteter till uppgiften.

UPPGIFTER OM UPPDRAGET

Universitetskollegiets uppgifter enligt ÅA:s ledningsinstruktion:

1) besluta om antalet medlemmar i styrelsen och om styrelsens och dess medlemmars mandattid och arvoden,
2) utse de medlemmar till Åbo Akademis styrelse som inte är Åbo Akademis personal eller studeranden,
3) fastställa valet av de styrelsemedlemmar som utses av de grupper i Åbo Akademi som avses i universitetslagens 15 § 2 mom.,
4) entlediga en styrelsemedlem från sitt uppdrag på styrelsens framställan,
5) välja revisorer för Åbo Akademi,
6) fastställa Åbo Akademis bokslut och verksamhetsberättelse samt besluta om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsemedlemmar och rektorn,
7) besluta om väckande av skadeståndstalan mot en styrelsemedlem, rektorn och revisor,
8) besluta om entledigande av en styrelsemedlem från sitt uppdrag i enlighet med universitetslagens 65 § 3 mom.
9) Vid behov samlas för att diskutera viktiga ärenden som berör hela Åbo Akademi.

Om universitetskollegiet uppgifter bestäms i 22 § universitetslagen.

arbetsordning för universitetskollegiet beskrivs mer konkret om gruppens arbete, bland annat dialogen med Åbo Akademis styrelse. Förutom egentliga möten ordnas årligen en aftonskola med ÅA:s revisorer där bokslutet presenteras och diskuteras i större detalj.

I enlighet med valordning för val av studentrepresentanter i Åbo Akademis förvaltning, är en studentrepresentant en studerande som för studenternas talan i ÅA:s förvaltningsorgan. Studentrepresentantens uppdrag innefattar att bekanta sig grundligt med mötesärenden på förhand, delta aktivt i sammanträden och representera studerandesynvinkeln i beslutsfattandet samt hålla kontakt till medstuderande, andra studentrepresentanter och studentkåren. Studentrepresentanterna representerar alla studerande vid ÅA.

VALBARHET

Valbar är varje person som enligt Åbo Akademis studieregister vid utgången av tiden för intresseanmälan är anmäld som närvarande och äger rätt att vid akademin avlägga examen vid ÅA och som inte är valbar i någon av grupperna professorer eller övriga anställda enligt Åbo Akademis instruktion för val.

Det är möjligt att kandidera både till ÅA-styrelsen och till universitetskolleget. Om en person bli vald till styrelsen beaktas inte längre ansökan i valet av representanter till kollegiet. Fullmäktige väljer representanter till styrelsen först och sedan representanter till kollegiet. 

TIDSSCHEMA

Intresseanmälan till uppdraget lämnas in måndag 9.9. till tisdag 8.10

Måndagen den 9 september
Tiden för intresseanmälningar pågår 9.9.–8.10 kl. 23.59.

Tisdagen den 8 oktober
Tidsgränsen för intresseanmälningar löper ut kl. 23.59.

Intresseanmälningar skickas via detta webbformulär. Utifrån intressemotiveringarna och intervjuerna bereder Åbo Akademis Studentkårs valutskott ett förslag till fullmäktige på vilka kandidater som ska utses.

Intresseanmälningen ska omfatta en motivering till varför du är intresserad av uppdraget och kort om vad du studerar och eventuella tidigare erfarenheter inom beslutsfattande eller intressebevakning.

Utifrån intresseanmälningen och intervjun bereder Åbo Akademis Studentkårs valutskott ett förslag till val till fullmäktige.

Intervjuer vecka 42 

Kandidaterna intervjuas kort av valutskottet på Zoom den 15-17 oktober. 
 

Fredagen den 25 oktober 2024 
Kårfullmäktige utser studentrepresentanterna på sitt möte. 

VALORDNINGEN

I val av studentrepresentanter i Åbo Akademis universitetskollegium tillämpas Åbo Akademis Studentkårs valordning för val av studentrepresentanter i Åbo Akademis förvaltning.

Åbo den 20 september 2021

VALUTSKOTTET
ÅBO AKADEMIS STUDENTKÅR

Åbo/Vasa den 5 september 2024 

VALUTSKOTTET 
ÅBO AKADEMIS STUDENTKÅR 

För mera information, kontakta gärna valutskottets sekreterare, studentombud Petra Lindblad, 050-3626285 , petra@studentkaren.fi eller valutskottets ordförande, fullmäktigeordförande Kajsa Viitamäki, fo@studentkaren.fi