Skippa navigering

Sök till FSF:s styrelse och till ÅAS delegation till FSF:s förbundsmöte

Nyhet — 10.9.2024

Sök till FSF:s styrelse

Finlands studentkårers förbund (FSF) ska välja ny styrelse för det kommande året. FSF är en studentorganisation som representerar 140 000 studeranden och är en takorganisation för alla studentkårer i Finland. Organisationen bevakar studerandes intressen på ett nationellt plan, vilket innebär att de jobbar för att studeranden ska få en bättre vardag.

Styrelsearbetet är arvoderat och heltid och kräver att man bor i huvudstadsregionen. Styrelsen 2025 (som består av en ordförande och sex medlemmar) väljs vid förbundsmötet 15.–16.11.2024. Ifall du har frågor angående styrelsearbetet kan du vara i kontakt med FSF:s vice ordförande Irja Vaateri, irja.vaateri@syl.fi. Mer information och tidtabell hittar du på FSF:s hemsida. 

Ifall du är intresserad av att ställa upp kan du skicka in en intresseanmälan till ÅAS senast 23.9 kl. 16.00. Ansökningen får vara fritt formulerad och skickas till so@studentkaren.fi.  

Vill du representera ÅAS medlemmar på FSF:s förbundsmöte? 

FSF:s förbundsmöte ordnas 15–16.11. FSF:s förbundsmöte är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med den finska studentrörelsen och påverka vad FSF ska jobba för det kommande året. På förbundsmötet representeras ÅAS av en delegation som består av sex delegater samt deras suppleanter. 

Förbundsmötet pågår under två dagar. Själva mötet delas upp mellan dagarna så att halva föredragningslistan gås igenom första dagen och andra halvan under andra dagen. På kvällen under första dagen sammanträder olika arbetsgrupper som behandlar mer specifika ärenden som sedan tas upp följande dag. Samtidigt som man anmäler sig till förbundsmötet anmäler man sig också till den arbetsgrupp som låter mest intressant. 

Under själva mötet behandlas bland annat FSF:s verksamhetsplan och budget för följande år. Under förbundsmötet väljs även styrelsen för FSF för följande verksamhetsår. Medlemsorganisationerna (studentkårerna) har vanligen före mötet gått igenom materialet och kommenterat innehållet och gett eventuella ändringsförslag. På själva mötet gås sedan allt igenom och deltagarna röstar för vad som ska stå i den slutliga versionen. 

Förutom mötet ordnas det även politisk debatt, då deltagarna kan lyfta upp olika ämnen som berör studentrörelsen. Det brukar även finnas inbjudna gäster som ger en hälsning från olika organisationer. Också annat program kan ingå, exempelvis frivilliga kvällsevenemang för den som är intresserad. 

Delegatens uppgift under förbundsmötet är att följa med i mötet och rösta i olika frågor. Det förutsätter inget extra och man får rösta i de olika frågorna som man själv tycker. ÅAS grupp diskuterar vanligen aktivt före och under mötet så att delegaterna vet vad de olika omröstningarna handlar om.  

För suppleanten gäller att vara tillgänglig vid behov så att man kan ersätta den ordinarie delegaten ifall denna inte kan vara närvarande under exempelvis omröstningar.  

Enligt ÅAS förvaltningsinstruktion väljer fullmäktige studentkårens representanter till bland annat Finlands Studentkårers Förbunds förbundsmöten. Om du är intresserad av att delta och representera ÅAS under mötet som antingen ordinarie eller suppleant, kan du skicka in en fritt formulerad ansökan till so@studentkaren.fisenast 23.9 kl. 16.00. Fullmäktige sammanträder nästa gång 27.9 och fattar sitt beslut då.