Skippa navigering

Kom med och rädda Kårens flygel

Nyhet — 30.9.2024

ÅAS vill rädda Kårens hundraåriga flygel – var med och bidra till ett kulturhistoriskt hjältedåd!

Åbo Akademis Studentkår äger en nästan 100-årig flygel som varit utlånad till ett privathem i 40 år. Nu är flygeln i behov av renovering.

Den två meter långa flygeln av det tyska märket Bechstein är tillverkad år 1926. Flygeln är fin men är också i dåligt skick. Det går inte att spela på den och ytan har fått sig flera törnar. Den borde föras till en verkstad för omfattande restaurering som dröjer flera månader. Enligt konditionsgranskning och offerter estimeras hela restaureringsprojektet kosta upp till 30.000 euro.

Studentkåren köpte Kårens tomt år 1925 och snart behövde kårhuset givetvis en flygel. Flygeln stod på Kårens andra våning, bl.a. på festsalsscenen och i aulan. Där mådde den dessvärre inte alltid så bra p.g.a. de livliga festerna. På 80-talet hyrdes flygeln ut till Runsala åt Mauri Lindgrén som varit hovmästare bl.a. på Börsen och servat bl.a. Mannerheim.

Studentkåren skulle nu gärna ge flygeln ett nytt liv och fortsätta använda den på Kårens mångsidiga evenemang. Planen är att placera flygeln i gatuplan invid den stora trappan till höger om huvudingången. Syftet är att kunna använda flygeln till bakgrundsmusik under fester. I den nedre aulan skulle flygeln också vaktas under fester och där skulle den också möjliggöra studenternas spontana spelande till vardags.

Flygeln har högt kulturhistoriskt värde då den är original från Kåren. Den skulle konkret knyta dagens studenter ihop med Kårens hundraåriga historia.

Nu behövs det förvisso medel för verkställandet av renoveringen. Därför har ÅAS öppnat en penninginsamling så att du kan vara med och rädda vår värdefulla flygel. ÅAS är engagerad i medelinsamling och skulle gärna ordna både inflyttningsfest och 100-årskalas för flygeln med pompa och ståt.

Donera till insamlingskontot:
Åbo Akademis Studentkår, FI31 1691 3000 0268 78 /NDEAFIHH
Skriv din e-postadress i meddelandefältet för kommunikation om flygeln.

Insamlingen pågår 1.10.2024-31.12.2024
Med en minst 100 euros donation få du:

– En egen utvald tangent på flygeln
– Namnet och den egna tonen nämnda på infoskylten vid flygeln
– Inbjudan till flygelns 100-års invigningsfestlighet

Insamlingsnummer RA/2024/1426

Mer info: verkställande direktör Susanna Häyry vd@studentkaren.fi, 045 1672426