Skippa navigering

Brahe Ordenskapitel firades vid Åbo Akademis Studentkår

Nyhet — 7.10.2024

Pressmeddelande 5.10.2024
Åbo Akademis Studentkår

Lördagen den 5 oktober är det dags för Åbo Akademis Studentkår att fira Brahe Ordenskapitel. Tillsammans med firandet sker också lanseringen av den senaste utgåvan av Vårdträdet, studentkårens historiska tidskrift. Dessa två händelser för samman studentkårens tradition, samt belyser dess historia.

Brahe Ordenskapitel

Brahe Ordenskapitel är en tillställning som hålls vart femte år och syftar till att hylla de tidigare aktiva kårmedlemmar som genom tiderna har gjort betydande insatser för studentkåren. Bland dem hittas Stormästaren; ett uppdrag som ges till den person som innehar Brahelyran med lägst nummer – den mest prestigefyllda utmärkelsen inom studentkåren. Rachel Nygård-Taxell, innehavare av Brahelyra 27, har nyligen blivit kallad till Stormästare och ser fram emot att föra studentkårens rika tradition mot framtiden. ”Det är ett hedersuppdrag att föra traditionen vidare i detta sällskap av kårmedlemmar som alla har offrat många timmar och dagar av studietiden till förmån för medstuderande. Det är värt att komma ihåg att tacka dem varje gång det finns möjlighet” säger Nygård-Taxell.

Brahe Ordenskapitel, som grundades för att skapa sammanhållning och tillhörighet mellan tidigare och nuvarande kårmedlemmar, fortsätter att sprida sitt budskap om studentkårens betydelse. ”Ett aktivt kårliv ger en bestående bas för värdefulla kontakter och möjligheter i kommande verksamhet” tilläger Nygård-Taxell.

Vårdträdet XI

Samtidigt lanseras den elfte utgåvan av Vårdträdet, en tidskrift som fångar det senaste decenniet av
studentkårens historia. Henrik Ståhl, chefredaktören för den senaste upplagan, beskriver Vårdträdet som ”ett fönster bakåt i tiden” och framhäver tidskriftens unika förmåga att återge tidens anda på ett sätt som historieböcker sällan får.

Den här upplagan av Vårdträdet markerar en milstolpe som den första att tryckas i färg, med ett större fokus på bildmaterialet än tidigare. Den visuella förändringen, kombinerad med ett omslag illustrerat av August Holmberg, ger en mer engagerande och tilltalande framställning av studentkårens utveckling genom åren, enligt Ståhl. Innehållsmässigt beskriver upplagan flera aktuella teman som speglar det senaste decenniet. Två av dessa är jämställdhet och miljöarbete, vilka båda framhävs som grundstenar i studentkårens verksamhet. ”Genom arbetsprocessen har jag kommit min egen studentkår närmare och erfarenheten har gett mig betydligt bättre översikt över verksamheten” berättar Ståhl.

Brahe Ordenskapitel firades lördagen den 5 oktober vid Kåren. Under ceremonin får deltagarna också ta del av lanseringen av Vårdträdet XI.

Frågor kan riktas till:
Sandra Österlund, Generalsekreterare,
02 215 4652, gs@studentkaren.fi