Skippa navigering

ÅAS SEXUALRÅDGIVNING – FRÅGELÅDANS SVAR

Nyhet — 18.10.2024

Under hösten 2024 erbjuder ÅAS sexualrådgivning åt alla kårmedlemmar. Man kan antingen ta kontakt och boka en tid (skicka e-post till nora.moller@abo.fi) eller lämna en fråga i frågelådan. Svar på frågorna publiceras i regel varannan fredag på det språk som frågan har ställts.
Här nedan finns tredje frågan och svaret. Sexualrådgivare är Nora Möller.

Fråga: Hur hittar man en partner efter många år som singel?

Svar: Det är inte ovanligt att fundera på var och hur man ska kunna träffa en partner. Särskilt om det har gått en tid sedan man senast har dejtat. Till en viss del så handlar det om att hitta sociala sammanhang att röra sig i, och på så sätt träffa nya människor. Det kan handla om olika evenemang, föreningar, nationer, hobbyn, barer, vänners vänner, datingappar, annan social media eller nätbaserade sammanhang (communityn).

Det känns säkert ganska logiskt att det är i olika sociala sammanhang som man kan träffa nya människor och på så sätt träffa en partner. Det som kan upplevas som svårare är att våga sätta sig i de situationerna, och våga och vilja ta kontakt med nya människor.

Folk dras till olika sorters människor och det finns inget säkert recept på vad man ska göra eller hur man ska bete sig för att klicka med någon. Men det att man vågar ta kontakt, verkar intresserad av den andra, frågar frågor och lyssnar på vad hen säger brukar vara ett bra sätt att skapa kontakt med andra. Om man börjar lära känna någon ny så tycker vissa att det är skönare att få göra det via text så att man har mer tid att formulera sig, medan det för andra är viktigare att träffa någon ansikte mot ansikte. Om det känns nervöst för en själv kan man tänka på att det kan kännas minst lika nervöst för den andra också.

Sedan underlättar det för en själv om man funderar på vilka behov och önskemål man egentligen har. Är det någon att laga mat med, sova med, vara romantisk med, bilda familj med, dela hemligheter med, bo tillsammans med, anförtro sig åt, ha sex med eller resa med? Ens partner behöver inte vara ens allt utan man kan ha olika relationer i livet som fyller ens olika behov. När man har identifierat vad det är man skulle vilja ha av en relation är det också lättare att vara tydlig med det samt att vara tydlig med att man är ute efter något seriöst, om det är det man är ute efter.

Det är också bra att fundera på vad man förväntar sig av en partner. Har man en väldigt bestämd uppfattning om hur ens kommande partner ska vara? Om man har starka förväntningar på utseende, beteende eller intressen så kan det hända att man inte är öppen för andra än de få som faller innanför de snäva ramar man har satt upp. Förstås får man ha preferenser, och man värderar olika saker hos en partner, men det lönar sig att fundera om man är öppen för nya människor eller om man begränsar sig. Vilka saker är helt enkelt viktigast?

I grund och botten handlar det inte så mycket om den andra utan om en själv. Det är väldigt viktigt att man hittar sätt att trivas i sig själv och med sig själv utan att vara beroende av en partner. Människan är en social varelse och många vill ha någon att dela vardagen och livet med, men det får samtidigt inte bli det enda ens liv handlar om. Genom att fokusera på ditt eget välmående och att hitta glädje i ditt liv så är det större chans att du oavsett är nöjd och dessutom attraherar andra som märker av den energin.
Så våga stiga ur bekvämlighetszonen, kom ihåg dina styrkor och fina egenskaper och våga försöka flera gånger om.