Skippa navigering

ÅAS sexualrådgivning – Frågelådans svar

Nyhet — 20.9.2024

Under hösten 2024 erbjuder ÅAS sexualrådgivning åt alla kårmedlemmar. Man kan antingen ta kontakt och boka en tid (skicka e-post till nora.moller@abo.fi) eller lämna en fråga i frågelådan. Svar på frågorna publiceras i regel varannan fredag på det språk som frågan har ställts.
Här nedan finns första frågan och svaret. Sexualrådgivare är Nora Möller.

Fråga: Finns det någon norm för hur många olika sexställningar man varierar mellan i ett parförhållande? Ibland känns det som att man borde testa flera, eller kunna/vara bra på mer?

Svar: Det finns ingen direkt norm för hur många sexställningar som det inom ett parförhållande är typiskt att man varierar mellan. I relationer där man en längre tid har haft sex är det vanligt att man har hittat vissa ställningar som man tillsammans njuter av och som fungerar. Då är det lätt att man fortsätter på samma vis för att det är skönt – och det är inget fel i det!

I något skede kanske man vill testa på något nytt och prova andra ställningar som är nya för en och det kan man absolut göra. Det kan också vara bra att ge det mer än ett försök, förutsatt att det inte känns jobbigt, alltid blir det inte som man har tänkt sig på första försöket trots att man kanske egentligen skulle gilla själva ställningen eller den sortens sex. Om man vill prova något nytt så behöver det inte heller handla om jättestora förändringar. Om man till exempel gillar oralsex så kan också mindre förändringar göra stor skillnad. Hur känns det om man gör det på golvet, på en stol, i köket eller stående, på mage eller sittande på knä?

Det kan vara roligt att googla på olika sexställningar, eller bläddra i en bok för att få inspiration, men låt det inte bli en stressfaktor i (sex)livet. Bara för sakens skull behöver man inte testa olika ställningar eller ta in nya element i sexet. Det är inte heller realistiskt att förvänta sig att alla världens akrobatiska rörelser ska bli en del av ens sexliv, eller att man varje gång testar en ny ställning när man har sex. Alla är lite olika, men särskilt i relationer där man har haft sex med varandra en tid så är det vanligt att man har hittat ett mönster som fungerar för en och då är det ganska typiskt att det involverar några olika ställningar som man varierar mellan.

Det viktigaste är ändå att alla som är med i sexet har det skönt. Sedan är ingen ”bra” på sex automatiskt utan bra sex uppstår när man lyssnar på den andra/ de andra, på sig själv och kan uttrycka sina tankar och känslor. Antalet sexställningar är inte heller en måttstock på hur bra sexet är. För vissa är det jätteskönt när det följer samma modell för då vet man vad som gäller och man vet att det känns skönt, medan det för andra är viktigt att få testa nya saker. Det att man testar nya saker behöver inte heller betyda att man upphör med den typ av sex man tidgare har hållit på med.