Wappen

Lilla wappen

Hej igen så här en färgglad höst! Det har gått ett år igen och det är dags för Lilla wappen. Nu kanske du funderar att vad...

Läs mer

Styrelseordförande Joonas Karlssons vapptal

Styrelseordförande Joonas Karlssons vapptal. Bästa studenter, Idag firar vi Valborg, ett klart tecken på att våren är här....

Läs mer

Generalsekreterarens wappminne

ÅAS ordförandes tal på Vårdberget, färgglada halare, skratt och musik. Bland annat så beskriver ÅAS generalsekreterare Jas...

Läs mer

ÅAS tips på munkrecept

Vad är inte godare än färska munkar med ett glas mjöd? ÅAS delar därför med sig av sitt bästa munkrecept. Detta kan du lag...

Läs mer

Studentkårernas wappvideo 2021

Alla studenkårer i Finland vill önska alla studerande en glad vappen med en gemensam video! ÅAS önskar tillsammans med de ...

Läs mer

Wappveckans evenemang 2021

Välkommen till Wappveckan för både Åbo och Vasa Här samlas specialföreningarnas wappevenemang som alla får delta i.Vi uppd...

Läs mer

Fullmäktigeordförandes vapphälsning

Fullmäktigeordförande Oliver Back vill skicka en hälsning åt alla kårmedlemmar, forna kårmedlemmar och kårintresserade inf...

Läs mer

Det käraste plagg jag äger – “dig ska jag behandla som jag vill att andra behandlar mig”

Halaren är starkt förknippat med wappenfirandet och det är återigen dags för kampanjen #Hissahalaren där alla studerande i...

Läs mer

Wappen i Åbo

Valborgsmässoafton eller mer folkligt – wappen, har firats i Åbo länge. Valborgsfirandet på Vårdberget är ett av de äldsta studenttraditionerna i Åbo. Snart är det åter igen dags att samlas på Vårdberget för att sjunga in våren tillsammans med Brahe Djäknar och Florakören.

Valborgsmässoafton, valborg eller wappen!

Valborgsfirandet är i Åbo en gammal tradition. Vårens ankomst och valborg firades redan av studenterna på den gamla akademin. För studenterna är valborgfirandet alltså en gammal tradition. Enligt vissa källor har valborg firats redan innan den kristna tiden på våra breddgrader, majbrasorna är ett exempel på den urgamla traditionen.

Hur wappen firades på 1800-talet i Åbo är ett mysterium. Men när Åbo Akademi och Åbo Akademis Studentkår bildades var det givet att sista april och första maj åter blev storslagna festdagar. Under studentkårens första år tågade man till Kuppisparken för att fira med mjöd och struvor. När natten var längre gången kunde man finna studenterna i ringdans på Vårdberget.

Av oklara skäl blev wappenfirandet kortlivat i Kuppis. Redan 1925 började studenterna istället tåga till Vårdberget för att lyssna på körsång och hylla vårens ankomst. Denna tradition har med stor sannolikhet fått sin inspiration av valborgsfirandet i Uppsala där studenterna och stadsborna samlas till Gunillaklockan för att höra på körsång och ett vårtal.

Bild: Ken Snellman

I dagsläget börjar körsången och firandet på Vårdberget klockan 18 och studentmössorna läggs på huvudet några minuter senare. Men som många andra traditioner har inte heller denna tradition alltid varit sig lika. År 1931 föreslogs att alla studenter skulle ta mössan på samtidigt, strax innan färden till Vårdberget, alltså först klockan 20.00. Klockan 18 etablerades småningom, då åbostudenterna fick intryck från nationslivet i Helsingfors och YLE började sända Valborgsfirandet på TV.

Efter firandet på Vårdberget brukar valborgsfirarna bege sig till många olika håll. En viss del blir kvar på Vårdberget för att njuta av solnedgången. Andra tar sig ner till Kåren för wappmiddagen som börjar omkring klockan 19. De olika studentföreningarna vid Åbo Akademi brukar också ordna sina egna fester under kvällen. Kring midnatt brukar akademikvarteret vara fullt av studenter som söker sig till någon fest. Utöver det ordnas mer eller mindre stora hemmafester och middagar på diverse restauranger på stan.

Wappen 2019

Välkommen till Åbo på Wappen!

Du är kanske en ny studerande eller undrar du bara hur Wappen firas på svenska i Åbo. På dessa sidor sammanställer vi allt det som du behöver veta om valborgsfirandet i Åbo.
Programmet hittar du från sidan ”program”.

Denna sida administreras av Åbo Akademis Studentkår. Ifall du vill ha just ditt program med kontakta Åbo Akademis Studentkårs jubileumskoordinator Kim Kronlund på 100@studentkaren.fi!

Wappmiddag 2019

Anmäl dig här:
https://www.lyyti.in/Wappmiddag_pa_Karen_5055/se

När: 30.04.2019
Var: Kåren
Pris: 35€
Studenter, våren är här!

Kom därför och fira traditionsenligt till Kåren tillsammans med Nyländska Nationen, Åbo Akademis Studentkår, Åländska Studentlaget, Åbolands Nation och Österbottniska Nationen – en stor, vårig och studentikos fest utlovas till alla!

Efter mösspåläggningen på Vårdberget är det dags att traska ner till Kåren – här bjuds det på en trerätters middag och roligt program för 35 euro!

Vad? Wappmiddag
När? 30 april, 19:30 framåt
Var? Kårens festsal
Hur? https://www.lyyti.in/Wappmiddag_pa_Karen_5055/se
Pris? 35 euro per person
Dresscode? Smart casual/ snäppet snyggare.

Picknick på Vårdberget 2019

Vad: Festlig picknick
Var: Vårdberget
När: 1.5.2019

Den första maj är det dags att åter ta sig till Vårdberget för att njuta av det härliga vårsolen och ha en skön picknick. Utöver studentmössan brukar studeranden dra på sig studenthalaren.

Studentsång på Vårdberget 2019

Vad? Brahe Djäknar och Florakören sjunger in våren på Vårdberget
Var? Vårdberget
När? 30.4. ca. 17:30 – 19:00 (sjungandet börjar ca. 18:00)

Wapprodden 2019

När: 30.04 kl. 12.00
Var: Aura å

Åkanten fylls av glada människor och studenterna har börjat festa. Vad kan vara mer trevligt än att spatsera runt och njuta av dagen, ta en glass eller en öl på en av stadens många uteserveringar. Glöm inte heller att heja din specialföreningar till vinst i wapprodden.

Wapprodden ordnas traditionellt av Merkantila Klubben rf och Lex ry.