Skippa navigering

Välkommen (tillbaka) till studierna! 

Blogg — 25.8.2021

Sommar går mot höst, löven går från grönt till gult och studerande fyller återigen studiestäderna med liv och rörelse. Välkommen tillbaka, eller för dig som inleder första studieåret välkommen till studierna och studielivet!

Jag minns när jag själv flyttade till en ny stad, möttes av hundratals obekanta ansikten och en hel drös ny information om både det ena och det andra. Många nya intryck och mycket att komma ihåg. Kul så, och så ska det få vara under orienteringsveckan. Bland allt detta fick jag även höra om föreningar och studentkåren, men det tog ett tag innan jag förstod vad allt det innebar.

Nu sex år senare, och som styrelsemedlem i studentkåren, vet jag hur viktigt det första året, veckorna och dagarna är när man börjar studera och hur många som från dag ett jobbar och informerar för att just du ska få den bästa studiestarten. En av dem är Åbo Akademis Studentkår vars styrelse och personal är till för dig. Vi kommer att synas till runtom på campus och digitalt för att träffa just dig. I höst återvänder även många nygamla studerande till campus och det är minst lika viktigt för oss på ÅAS att gå igenom att de har allt på det klara när studierna drar igång igen. Därför har vi sammanställt en checklista för alla studerande med saker som är bra att komma ihåg:

  1. Kom ihåg att närvaroanmäla dig senast 3.9 kl. 15:00
  2. Betala SHVS-avgiften senast 30.9 till FPA
  3. Beställ studiekort eller ladda ner Frank-appen
  4. Hämta din läsårsdekal till det fysiska studiekortet från endera Kåren i Åbo eller Havtornen i Vasa
  5. Följ Åbo Akademis Studentkår och Åbo Akademi på sociala medier! Där publiceras regelbundet nyttig information.
  6. Kom ihåg att aktivt läsa din abo.fi mejl och ÅAS nyhetsbrev

Att börja studera vid Åbo Akademi innebär inte bara nya studier, det innebär även för många en ny stad och att flytta hemifrån, själv kände jag absolut ingen! Därför vill jag avsluta med några tips. Delta i så mycket evenemang som möjligt som ordnas, träffas utomhus och våga säga hej till nya människor.

“Man kan inte sitta hemma och vänta på att alla andra ska komma och säga hej till en, om man inte själv säger hej först”

Under tider som dessa när vi inte träffas lika mycket på plats, är det extra viktigt att det finns tillfällen och sammanhang där man kan umgås och lära känna varandra. Det är viktigt att det finns ett campus att gå till, en egen grupp som man inleder studierna med och en restaurang var du kan småprata med de nya du lär känna. ÅAS, din studentkår, lobbar aktivt för att studerande ska få vistas så mycket som möjligt på campus, känna meningsfullhet och stärka känslan om att det här är “mitt campus” där jag hör hemma.

Vi ses på campus eller i skärmen!

Julia Liewendahl Styrelsemedlem Åbo Akademis Studentkår