Skippa navigering

Vad är en studentrepresentant, varför behövs de och vem kan bli det?

Blogg — 13.9.2024

Nu i början av läsåret finns det massor med lediga platser för studentmedlemmar i ÅA:s beslutande organ.

En studentrepresentant är en helt vanlig studerande som fått förtroendet att representera studerandes åsikter och synvinkel på möten med personal. I de allra flesta grupper har vi fler än en studentrepresentant så man behöver inte ensam lyfta upp studerandefrågor i diskussioner med de anställda.  

Alla som studerar till kandidat- eller magisterexamen på ÅA kan söka platserna och om man ska studera på ett visst ämne, fakultet eller ort skriver vi ut det. Lediga platser finns alltid listade här.

Vad är en studentrepresentant?

En studerande som får vara med och bestämma om saker på universitetet.

Hurdana uppdrag finns det?

Det finns väldigt varierande uppdrag, sannolikt får alla som är intresserade en plats i någon grupp under sin studietid. Det finns grupper som diskuterar en viss utbildningslinje, grupper som diskuterar ett visst tema, t.ex. hållbarhetsfrågor, och de grupper där det besluts om hur pengarna används, vem som anställs och hur utbildningarna ska ordnas (fakulteternas fakultetsråd och styrelsen för hela ÅA). Lista på alla grupper där det just nu finns studerande med hittas här.

Vad gör en studentrepresentant?

Får kallelse till möte och en ärendelista och ofta bakgrundsmaterial att läsa före mötet. Deltar på mötet, på plats eller distans beroende på gruppen. Viktigast är att vara förberedd före mötet och att våga säga sin åsikt under mötet.

Kan en gulis bli studentrepresentant?

Ja, det viktiga är att man är intresserad att på något sätt vara med och utveckla ÅA:s utbildningar och sina medstuderandes studievardag. Undantaget är egentligen bara ÅA-styrelsen där man behöver förhandskunskaper.

Vad förväntas av en studentrepresentant?

Att ha koll på vad som ska behandlas på mötet, våga fråga redan före mötet om något är väldigt oklart, fundera över ärendena också ur andras synvinkel än sin egen och säga sin åsikt och försöka påverka på mötet. Alltid får man inte det beslutet man vill men att prata om hur studerande har det just nu är alltid värdefullt att prata om med ÅA-personalen.

Hur mycket jobb är det?

De flesta uppdrag betyder några möten per termin. Förberedelsen är viktig och tar kanske en timme eller två om man läser material och diskuterar saker med studiekompisar. Möten brukar ofta ha utsatt sluttid och räcka ca två timmar.

Vad har man för nytta av att vara studentrepresentant?

Man lär sig mycket om hur utbildning planeras och genomförs, hur anställning av personal sköts, hur en stor organisation leds och allmänfärdigheter som att uttrycka sig och argumentera för sina åsikter. För uppdrag inom ÅA där man är vald av studentkåren fås ett ca 20 euros arvode per möte. Här finns listan på de arvoderande uppdragen.

Varför behövs studentrepresentanter?

Studerande vet hur utbildningarna och studievardagen är just nu. Då saker utvecklas och planeras är studerande experter på vad som fungerar och vad som stöder lärandet.

Kan jag söka en plats fast jag kanske blir utexaminerad eller åker på utbyte under mandatperioden?

Ja, det viktigaste är att ha engagerade personer på platserna. Det viktiga är att meddela i god tid om du inte mera kan sköta uppdraget.

Vad ska jag skriva i ansökan?

Berätta kort om dig själv och varför du är intresserad av att vara med och påverka. Enkla, konkreta formuleringar duger bra, som du skulle skriva till en kompis.

Hurdan utbildning får en studentrepresentant?

Då hela nya fakultetsråd eller andra grupper utses håller ÅA utbildning. Studentkåren har grundmaterial och olika träffar för studentrepresentanter och ordnar också utbildning t.ex. på hösten när nya universitetskollegiet är valt.

Vem hjälper om man inte förstår möteshandlingarna?

Gruppens sekreterare som skicka ut materialet kan ofta svara på frågor, “föredragande”, alltså personen som beskrivit ärendet från administrationens sida kan ge bakgrund och tilläggsinfo. ÅAS studentombud har som en av sina viktigaste uppgifter att hjälpa studentrepresentanter, man kan mejla eller ha en zoomträff och titta tillsammans på ärendena.

Kan man söka eller ha flera platser?

Ja, man kan söka om fler än en plats samtidigt. Om man har en preferens om vilken man helst vill ha kan man skriva ut det. Vi strävar till att ha så många aktiva som möjligt men inget hindrar att man har flera uppdrag parallellt.

Vem väljer representanterna?

Studentkårens styrelse eller fullmäktige. Många gånger finns det inte stor konkurrens om platserna så de flesta intresserade har en möjlighet att få ett uppdrag under sin studietid.

Vad är skillnaden mellan ordinarie och suppleant?

Om det finns både en ordinarie och suppleant så är ordinarie den som i första hand går på möten, suppleanten deltar bara om ordinarie inte kan.

När tar uppdraget slut?

När gruppens mandatperiod tar slut eller när man blir utexaminerad. Om man märker att uppdraget inte går ihop med flytt till annan ort eller heltidsjobb så kan man bli befriad och en ny representant väljs.

ÅAS studentombud sköter det administrativa kring valen av studentrepresentanter och svarar gärna på frågor också om uppdragen, var gärna i kontakt: petra@studentkaren.fi