Skippa navigering

Lilla wappen

Wappen — 30.9.2021

Hej igen så här en färgglad höst! Det har gått ett år igen och det är dags för Lilla wappen. Nu kanske du funderar att vad betyder det egentligen. Oroa dej inte jag hjälper till.

Du har kanske hört om wappen eller vappen som är ett mera modernt sätt att skriva det. Ifall du inte vet om wappen ännu så går det att läsa mera om saken här på samma sida. Annars så kommer chansen att uppleva det snabbare än man någonsin skulle tro. Orsaken varför jag nämner Wappen är att det har mycket med saken att göra. Vid Wappen inleder man sommaren och man får rätten att bära studentmössan. Till sommartider hej hej!

Löven är nu dock gula och det är dags att kura ihop sig med en varm kopp kakao (helst med smak av mint…). När mörka och kallare tider lurar runt hörnet är det dags för Lilla Wappen. Lilla Wappen firas sista dagen i september för att fira att hösten har kommit. Vanligtvis firas festen med en lite finare tre rätters middag som ordnas av Åbo Akademis Studentkår tillsammans med fyra föreningar (HF, KK, MK och SF). Festen ordnas i Åbo i vår kära festsal på Kåren. I slutet av kvällen så ber ÅAS styrelseordförande, under ett ledigare tal, att alla studenter sätter mössan upp och ner vilket visar insidan av studentmössan. Insidan av studentmössan är intressant på det sättet att den har olika mönster beroende på vilket landskap du kommer från. Det här för att signalera att sommaren är över och hösten är här. Sen bär studenterna hatten upp och ner så långt natten bär för att sedan sätta undan sin mössa tills nästa Wapp. Den här tradition har tagit olika form genom tiderna men det här är ett koncept som har varit relativt lyckat senaste åren.

Lukas Akantu

Styrelsemedlem (Studentkultur)

Åbo Akademis studentkår