Skippa navigering

En del har frågat och somliga undrar – vad gör man på wappen i Åbo? 

Wappen — 22.4.2022

Efter två år av pandemi, restriktioner och avstånd välkomnar vi våren på ett mer traditionellt sätt: Wappen på Vårberget. Eller vappen, eller valborg – kärt barn har många namn.  

Med jämna mellanrum dyker samma frågor upp: Vad har man på sig på vappen? Hur är det med 1. maj? När lägger man mössan på? Var är efterfesten? I detta blogginlägg ska jag försöka mitt bästa med att ge svar på de vanligaste frågorna! 

Hurdana kläder ska jag ha på mig? 

Traditionsenligt har man snäppet finare kläder på sig om man firar vappen på Vårdberget (även kallad Vårdis). Finska studerande, som firar vappen vid Puolalabacken, har på sig halare. De flesta på Vårdis har snäppet finare klädsel (klänning eller kavaj) men du är välkommen som du är! Det mesta beror väl på vart du är på väg efter festen – festen på Kåren t.ex. har också klädkoden ”snäppet snyggare”. 

En viktig del av utstyrseln är förstås studentmössan, examensmössan eller teknologmössan. Studentmössan får man ha på sig mellan vappen och lilla vappen, och mer specifikt mellan de tidpunkter då Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande säger något i stil med ”studenter, våren är här – mössorna på” på vappen och ”studenter, hösten är här – mössorna avigt” på lilla vappen. Teknologmössan har lite andra regler, men många följer Studentkårens kutymer på vappen.  

Mössan pryds av en lyra. Beroende på vilken studentkår du studerar vid kan du byta lyran. ”Standardlyran” är Helsingfors Universitets Studentkårs lyra, men kan alltså bytas ut om du studerar vid ett annat universitet. De som studerar vid Åbo Akademi använder alltså Åbo Akademis Studentkårs lyra. Lyran kan man köpa från Kåren eller Havtornen

Majblomman brukar också pryda mångas festkläder – en del fäster blomman vid jackan eller klänningen, själv fäster jag mina blommor i mössans kant. I Åbo kan man köpa Majblommor av skolbarn, men även från t.ex. Luckan. Har du missat något års Majblomma brukar Folkhälsan ha ett litet lager kvar, ifall du vill ha alla blommor sedan du utexaminerades! 

Vad händer uppe på Vårdis? 

Körerna Brahe Djäknar och Florakören, kommer stå framför (alltså på södra sidan) om Observatoriet. Om du vill höra något ska du placera dig framför kören och gärna i närheten av någon av högtalarna. Programmet börjar kl. 18, så det kan löna sig att komma i god tid. 

Bakom körerna kommer ÅAS specialföreningars fanor att stå. De tågar längs med Tavastgatan västerut, svänger upp till Kaskisgatan, och in till och längs med parken tills de når körerna. När de väl står på sin plats börjar körerna sjunga och mellan varven håller ÅAS styrelseordförande tal och uppmanar alla lägga mössorna på. Hela evenemanget sänds av Yle, så en hel del Yle-tält och folk hittar ni i vimlet.  

Som tidigare nämnt ska man vänta på styrelseordförandes ord ”studenter, våren är här – mössorna på”. Efter det kan man sätta sina mer eller mindre rena mössor på sig!  

Har du skumvin med dig kan du öppna den när du blir törstig, eller vänta tills Brahe Djäknar sjunger ” Champagnerlied” och sabrerar en flaska champagne. Vänta på det långa ”champaaagne” och öppna din flaska samtidigt med kören! Men som sagt – blir du törstig kan du dricka det du har i flaskan när du blir törstig. 

Det finns många sopkärl runt på Vårdis, såväl för brännbart, metall som glas. Skräpa inte, utan hitta ditt närmaste sopkärl. Dagen efter, alltså 1. maj, ordnas picknick på Vårdis. Vid bra väder är hela parken fullpackad med studerande från alla högskolor i parken! 

Vad annat händer på Vårdis?  

En av de bästa sakerna med vappen, enligt mig, är att alla studeranden samlas i en och samma park. Ena stunden pratar jag med någon från min gulisgrupp från år 2015, om några minuter pratar jag med en professor. ÅA-kärleken är som starkast under vappen!  

Andra roliga saker som händer kring vappen?  

Natten mellan 29. och 30. maj brukar det löna sig att vara vid domkyrkans trappor. Tidningen Errores S:tae Valpurgis delas då ut bland alla närvarande, och ÅAS styrelseordförande håller tal. 

Om du kollar upp mot Observatoriet (på Vårdberget) under vappen, speciellt mot flaggstången, kan du eventuellt se en av ÅAS specialföreningars flagga vaja på toppen. Hur den hamnat där och vem man hamnat muta är en historia för sig.  

Vad ska jag ha på mig första maj? 

Studerande har oftast på sina halare på första maj. Ta med din favorit picknick-mat till Vårdis och njut! Förhoppningsvis är vädret bra, men även om det skulle regna och vara +4 grader ute, är atmosfären i parken obeskrivligt härlig! Parken är fylld av studenter och familjer som njuter av att våren äntligen är här! 

Glad första maj!

Veera Julin
Generalsekreterare, Åbo Akademis Studentkår

Bild: Lukas Söderqvist