Det käraste plagg jag äger – “dig ska jag behandla som jag vill att andra behandlar mig”
Wappen — 26.4.2021
Halaren är starkt förknippat med wappenfirandet och det är återigen dags för kampanjen #Hissahalaren där alla studerande i Finland uppmanas att hänga upp sin halare på ett synligställe så som balkongen eller fönstret för att uppmärksamma wappen.
I alla Finlands studiestäder kan halare ses av alla dess färger och slag. Halaren är ett kärt plagg för många studerande och den representerar och visar stolt att en är studerande. Men hur kommer det sig att studerande bär halare? Jo, det hela började under 1970-talet när teknologer i Helsingfors började festa i sina arbetshalare. Därifrån utvecklades halaren till att bli ett plagg som studerande började bära. Idén spred sig till flera studerande och studiestäder och därifrån har sedan flera skaffat halare, med olika färger. Färgerna representerar både universitet och högskola samt vilket ämne man studerar.
Halaren är en del av studerandes identitet. Genom att bära halaren representerar en inte bara studerande utan jag upplever att en även representerar sitt ämne och sin utbildning, och jag är ganska säker på att studerande både är stolta över just den färg de har på sin halare, vilket även innebär att de är stolta över vad de studerar. Jag skulle nästan vilja påstå att halaren är en del av ens identitet, jag är stolt över att bära just den färgen på halaren och jag presenterar mig gärna som att “jag har lila halare”. Halaren är något konkret som visar att man är studerande, vad man studerar och uttrycker gemenskap. Den blir lite som en dagbok men minnen i form av såväl halarmärken som smutsfläckar. Vad har alla studerande gemensamt? Jo halaren.
Förutom att man får sin egen färg, så kan man även dela sin färg med andra. Man kan enligt tradition exempelvis byta byxben eller ärmar. Halaren är med andra ord mer än bara sin egen, den är dessutom något vi delar med varandra. Jag identifierar mig således förutom till min lila färg, även till ett blått byxben. Halaren kan man pryda med halarmärken som man fått från olika evenemang, kommunvapen och andra minnen från olika händelser under sin studietid. Den samlar allt från ens studietid på ett och samma ställe. Där finns minnen för livet.
Jag bär stolt min halare, och jag hoppas att vi, studerande, alla med värdighet kan visa upp den stolthet, gemenskap och identitet vi har. Kom med i kampanjen #Hissahalaren2021 för att visa upp halaren och att studerande firar Wappen ansvarsfullt tillsammans på distans!
Hur deltar man i Hissahalaren?
Lägg upp ett foto/video av dina upphängda halare på Instagram och använd hashtaggen #hissahalaren2021. Genom att posta en bild deltar du även i en nationell tävling med alla studerande i Finland. Priset är Sony WH-1000XM3 -Bluetooth- brusreducerande hörlurar. Tagga @aastudentkar i instagrambilden så att vi kan dela ditt inlägg på ÅAS egna sociala medier.#hissahalaren2021 #distansvappen2021
The student overalls are strongly connected to Vappu (The May Day). The student unions of Finland challenge all current and past students to spread the spirit of vappu by hanging their student overalls to a visible place at home, for instance by the window or to the balcony. Post a picture of your hoisted overalls to your Instagram with a hashtag #hoisttheoverall2021 and you will participate in a contest. The reward for the winner of the raffle will be Sony WH-1000XM3 Bluetooth noise-cancelling headphones. Tag your own student union @aastudentkar so we can share your pictures in our Instagram story. #hoisttheoverall2021 #remotemayday2021 #mayday2021
Julia Liewendahl
ÅAS styrelsemedlem