Skippa navigering

Utlåtande om regeringens proposition

Nyhet — 13.9.2024

Åbo Akademis Studentkår kritiserar regeringen Orpos proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om studiestöd och lagen om allmänt bostadsbidrag. 

Propositionen innehåller ett flertal åtgärder som försämrar studerandenas ekonomiska situation och psykiska välmående. 

Det allmänna bostadsbidraget är en av de största inkomstkällorna för studerande. Förslaget att flytta studerandena till en annan modell där det införs ett bostadstillägg till studiestödet, försämrar studerandes ekonomi drastiskt. När en studerande ständigt behöver oroa sig för sin utkomst, påverkas studieframgången direkt, vare sig det är mera jobb eller sämre studieförmåga på grund av psykisk ohälsa. Detta strider mot regeringsprogrammets mål för ökad genomströmning av studerande vid högskolor. I och med att det föreslås att bostadstillägget binds till studiestödet, betyder det att man inte får stöd från FPA under sommarmånaderna. Undantaget är att man gör sommarkurser men då går studiestödsmånader åt. Hyran måste fortfarande betalas på sommaren och man kan inte utgå ifrån att varje studerande har möjlighet att försörja sig själv via jobb eller andra stöd. Detta innebär att studerande i första hand tvingas lyfta lån, efter det utkomststöd. En studerande skuldsätts i allt högre grad än tidigare.  

I både Åbo och Vasa är bostadsmarknaden svår. Studentbystiftelserna TYS och VOAS är i maximal användningsgrad och köerna för en bostad är rekordlånga. På den privata marknaden är det skralt med bostäder och hyrorna är skyhöga. Det är inte möjligt för alla studeranden att byta till mer förmånliga bostadsformer. Antalet kollektivbostäder har sjunkit och utbudet på ettor har ökat och det nuvarande bostadsbeståndet i Finland motsvarar inte regeringens vilja. 

Regeringens proposition skulle omvandla det nuvarande studiestödssystemet till ett ännu mera lånebaserat system. Propositionen skulle heller inte garantera studerandenas utkomst under sommarmånaderna. Detta leder till ett ökat behov av utkomststöd. Helhetsberäkningar av alla stöd som skärs ned visar att ca 19 000 studerande kommer tvingas lyfta utkomststöd. Dessa beräkningar reflekterar inte hela verkligheten eftersom tillgänglighet till förmånligare bostadsformer inte är möjliga för alla. Därmed kan mängden studerande som lyfter utkomststöd under sommarmånaderna överskrida de beräkningar som gjordes i propositionen.