Skippa navigering

Kandidater till förtroendeuppdrag

Nyhet — 26.11.2024

Torsdagen den 28.11.2024 håller fullmäktige sitt 1/25 möte och väljer bland annat, kårstyrelsen, ordförande och medlem till ekonomidirektionen, och fullmäktiges egna ordförande och vice ordföranden.

Nedan listas de kandidater som hittills har meddelat att de ställer upp. Ifall du ännu funderar på att ställa upp så hinner du! Skicka in din ansökan till sonderarna Jan eller Amanda.

Kandidaterna intervjuas på fullmäktiges aftonskola, onsdagen den 27.11. En del av frågorna finns på ÅAS webbsida för att kandidaterna ska kunna förbereda sig. Alla frågor publiceras inte och således kommer alla kandidater att ställas några överraskningsfrågor under intervjun.

Kandidaterna

Presidiet

Ekonomidirektionens ordförande

Medlem i ekonomidirektionen

Styrelseordförande

Ines Latvala
Niko Sandberg
Emilia Melén

Styrelsemedlem

Axel Henriksson
Alexander Kruglov
Linn Turkki
Sofie Lehtovaara

Styrelseordförande

Ines Latvala

Ärade Kårfullmäktige och kårmedlem,

Härmed anmäler jag mitt intresse om att fungera som Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande 2025. Jag heter Ines Latvala, är 23 år gammal och kommer ursprungligen från Karis, Raseborg. På hösten inledde jag mitt fjärde studieår som samhällsvetare med statskunskap och offentligt ledarskap som mina ämnen. Innan mina studier inom samhällsvetenskap studerade jag teologi ett år på FHPT.

Som person brukar jag beskrivas, av mina kollegor och bekanta, som en energisk solstråle som är både initiativtagande och ambitiös. Jag kommer bra överens och kan samarbeta med olika personer, samtidigt som jag också vågar stå upp för mina värderingar.

Under mina snart fem år som studerande har studerandes rättigheter och allt det innebär varit en hjärtefråga för mig. Redan innan jag började studera vid universitet fungerade jag som medlem i ungdomsfullmäktige i Raseborg under åren 2017–2019. Under mina år vid ungdomsfullmäktige lärde jag mig snabbt att lobba, stå upp för ungdomarnas bästa och att påverka min näromgivning. Jag kände redan då att det är något jag brinner för och är ett meningsfullt sätt att spendera min fritid. Under mina år vid ungdomsfullmäktige hade jag posterna som Sekreterare 2017, Raseborgs bildningsnämndsrepresentant 2018, samt ordförande för Raseborgs ungdomsfullmäktige år 2019. I gymnasiet var jag även aktiv i studentkåren som vice ordförande, ordförande och medlem i jämlikhetsutskottet.

Redan i ett tidigt skede av min studietid bestämde jag mig att aktivera mig inom främst Nyländska Nationen och Kåren. Inom Nyländska Nationen fungerade jag som Prokurator (vice ordförande) 2021 och Kurator (ordförande) 2022, samt även som årsfestmarskalk 2022 & 2023. 2021 satt jag även i Teologiska studentföreningens styrelse som sekreterare. Inom ÅAS har jag fungerat som fullmäktigeledamot sedan 2022. År 2023 hade jag äran att fungera som fullmäktiges ordförande. Förutom det har jag varit DRV:s representant i valutskottet sedan 2022 (med undantag för år 2023 då jag fungerade som ordförande för utskottet). Under mitt år som fullmäktigeordförande lärde jag mig otroligt mycket om Kåren, hur arbetet är fördelat samt fick en inblick i hur bred Kårens verksamhet är. Jag anser att jag för tillfället är i en sådan situation med mina studier, att jag verkligen har möjlighet att satsa på arbetet vid ÅAS styrelse.

De senaste åren har varit turbulenta, både inom inrikes- och utrikespolitik. I en situation som denna anser jag att det är extra viktigt att den finns en förenad röst som står upp för studerandes rättigheter. Det är ett faktum att Finlands ekonomi måste balanseras, men det får inte göras på bekostnad av studerande. Åbo Akademi står också inför utmaningar, då ekonomin också inom Akademin skall balanseras. Här kommer ÅAS styrelse och speciellt styrelseordförande få vara beredd på att föra detaljerade och konstruktiva diskussioner med ÅA:s ledning. Jag anser att min förtroendepost som studentrepresentant i Universitetskollegiet har lärt mig en hel del om hur ÅA fungerar och erfarenheten kan vara till fördel som styrelseordförande.

Då mycket känns osäkert, vill jag jobba för att studerande ska ha tillit till kårens arbete och känna att det finns personer som jobbar för att göra morgondagen bättre, även om man själv inte har ork och tid för det.

Det fina med Åbo Akademi och ÅAS är att vi fungerar på två orter. Jag vill att studerandena på båda orterna känner att de kan komma fram till den sittande styrelsen och personalen och berätta om deras bekymmer och fråga om det är någonting de anser är oklart eller vill att studentkåren jobbar för. Även om jag anser att det är bra att kunna uttala sig, är det som styrelseordförande också viktigt att kunna lyssna. Att lyssna och finnas som stöd för styrelsen är en mycket viktig uppgift, som också kan komma med utmaningar. En god ordförande kan både lyssna, försöka hitta kompromisslösningar, eller ibland också ha förmågan att sätta ner foten och leda i situationer som kräver det.

Studerande är redan i en sårbar situation, och vi har en kris inom mental ohälsa på gång bland unga i Finland. Det måste finnas en trygg, opartisk röst som helhjärtat står och försvarar studerandes ställning i samhället.

Ifall jag får äran att fungera som styrelseordförande, garanterar jag att jag skulle göra mitt yttersta för att försäkra mig om att arbetet för studerande, både nu och i framtiden, fortsätter med en målmedveten studentkår som hörs i samhället.

Med vänliga hälsningar,
Ines Latvala

Niko Sandberg

Hej jag är Niko Sandberg femte årets studerande och jag har som huvudämne statskunskap. Jag är hemma från Karleby och min bakgrund inom föreningsaktivitet ligger i Österbottniska Nationen och i år har jag ansvarat för högskolepolitik i studentkårens styrelse. Jag har jobbat i flera år tillsammans och för studerande med en brinnande passion för intressebevakning

Jag söker till styrelseordförande för att nu om någonsin behövs det intressebevakning för studerandes bästa. Under den senaste tiden har inte studerande fått värst många goda nyheter på nationell eller lokal nivå. Nedskärningar till bostadsbidraget, bristande resurser hos SHVS och forskningsresultat som visar att vår allmänna välmående inte är värst bra. Jag vill vara med och lyfta fram hur studerande verkligen mår och påverka det genom passionerad intressebevakning.

Även på lokal nivå behövs det stark intressebevakning. Vårt universitet har förnyat sin strategi och åtgärdsprogrammet till strategin kommer att medföra ändringar i hur varje studerandes vardag ser ut. Studentkårens intressebevakning har en central roll när universiteten börjar genomföra reformer. Med intressebevakning kan vi säkerställa att reformerna verkligen fungerar för studerande.

De sparkrav som vårt universitet har så kommer också att beröra våra föreningar ogynnsamt. Föreningsutrymmen har levt på svag is under de senaste åren och kommer också göra det framöver. Utan våra specialföreningar så skulle en del av det som gör Åbo Akademi gemytligt, vissna bort. Alla föreningar behöver ändamålsenliga utrymmen för att kunna fungera och berika våra liv.  För att se till att detta sker så behövs en dialog föras tillsammans med Åbo Akademi, vilket betyder att det behövs även mera intressebevakning.

Året i studentkårens styrelse har varit lärorikt. I år har jag skaffat en hel del kunskap inom diverse områden som studentkåren arbetar med. Jag har också lärt mig intressebevakning till större utsträckning än tidigare och nu vill jag tillämpa min kunskap till dess fulla grad. Jag har under året även skapat nationella nätverk till andra studentkårer och organisationer. Genom att göra samarbete på nationell och lokal nivå kan vi få våra röster hörda i samhället. Nästa år skulle jag vilja fortsätta att arbeta med den kunskap och det nätverk som jag fått ta del av. Jag vill dra nytta av dessa för studerandens bästa i Åbo, Vasa och i hela landet.

Som styrelseordförande skulle jag verkligen vilja driva framåt det som är studentkårens kärnuppgift, intressebevakning. Jag känner att jag har ännu mycket att ge åt studentkåren och studerande. Jag vill ge allt för vårt gemensamma bästa, så att vi i fortsättningen också kan sjunga om studentens lyckliga dag i fred från oro.  ’

Emilia Melén

Hej alla! Jag heter Emilia Melén, är 23 år gammal, hemma från Borgå och studerar för tillfället i Åbo. Vad jag har studerat har varierat en hel del under mina tre (snart fyra) studieår. Jag började nämligen med att studera statskunskap med inriktning på media och kommunikation i Vasa. Därefter flyttade jag till Åbo för att läsa historia, och nu, under mitt tredje år här, är jag tillbaka i samhällsvetenskapen med sociologi som huvudämne.

Förutom att mina studieår präglats av en hel del studier har de alltid kretsat kring studielivet och möjligheten att få vara föreningsaktiv. Jag varit verksam i historikerföreningen Kleio som värdinna, samt suttit med i historieämnets studiekommitté. Jag har också varit evenemangsminister i Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi, där jag haft rollen som ordförande för två olika utskott. Utöver föreningslivet är jag studentrepresentant vid Åbo Akademis Kulturråd och Utbildningsstrategiska rådet (UR).

Det senaste året har jag dessutom haft förtroendet att få sitta med i kårstyrelsen där jag arbetat med tillgänglighetsfrågor, specialföreningar, utveckling och tryggande av studieliv samt helhetsarbetet vid ÅAS; intressebevakning för studerandes bästa på alla plan. Föreningslivet har varit otroligt viktigt för mig och är både anledningen till att jag förra året valde att engagera mig i ÅAS och orsaken till att jag nu vill fortsätta mitt arbete ett år till. Min motivation grundar sig främst i de utvecklingsmöjligheter jag anser att ÅAS har och vad jag kan bidra med kring detta.

Just nu sker mycket inom social- och högskolepolitiken som påverkar studerande både direkt och indirekt. ÅAS har som uppgift att intressebevaka inom dessa områden för alla studerande vid ÅA, i både Åbo och Vasa. Jag ställer upp till styrelsen för att jag vill arbeta för att göra detta arbete mer synligt för alla studerande, så att de känner att deras röst verkligen hörs och tas på allvar på ett sätt som känns mer vardagligt och lättillgängligt. Det att man verkligen når ut till studerande i verksamheten och att de känner att arbetet ÅAS gör bidrar med en positiv skillnad är något jag verkligen vill att ÅAS lyckas med. Detta känns speciellt viktigt med tanke på aktuella nedskärningar, exempelvis i studiestödet, och hur dessa påverkar studerandenas möjligheter att klara sina studier, må bra och engagera sig i förenings- och studielivet.

Framförallt ställer jag upp för att få arbeta med att göra verksamheten mer aktuell. För att till exempel förbättra stödet för specialföreningar vid ÅÅ måste ÅAS ha bättre kontakt till specialföreningarna och rikta frågan till dem. Detsamma gäller hur man blir man gör verksamheten mer synlig, man måste rikta frågan till studerande. Förstås ställer jag upp till styrelsen även för att fortsätta den kontinuerliga verksamheten ÅAS har.

Jag har tankar om allt möjligt och det mesta, nu har jag dessutom flummat på en hel del men jag hoppas man förstår vad jag menar och vill! <3 För att få arbeta med utveckling av verksamheten på ett bredare plan och inte begränsad till specifika ansvarsområden, är jag intresserad av uppdraget som styrelseordförande.

Styrelsemedlem

Axel Henriksson

Hej,

i och med det här meddelandet meddelar jag min kandidatur för studentkårstyrelsen för 2025. Mitt namn är Axel Henriksson, jag är 22 år gammal och kommer ursprungligen från Esbo. Jag studerar tyska språket och litteraturen för tredje året som huvudämne och som biämne studerar jag statskunskap. För tillfället sitter jag som skattmästare för andra året i tyska språkets och litteraturens ämnesförening Eszett. Eszett är en relativt liten ämnesförening men dock ordnar vi olika slags evenemang för våra medlemmar samt för utbytesstuderande. Min tid som aktiv inom Eszett har jag lärt mig många nyttiga kunskaper som jag skulle hämta med till studentkåren. För tillfället arbetar vi inom Eszett på vårt största projekt hittills; nämligen vår 50-års jubileumsårsfest som tar plats på våren 2025. P.g.a. att vi är en så liten ämnesförening krävs gott samarbete inom styrelsen för att få allting att löpa smidigt, goda samarbetskunskaper är alltså en av de viktigaste egenskaper jag skulle hämta med mig till studentkåren.

Under sommaren 2024 tillbringade jag en termin som utbytesstuderande i Tyskland vilket var en av de bästa händelserna eftersom jag fick lära mig så mycket nytt, ett annorlunda högskolesystem, nya människor från överallt i världen och där med ökade kunskaper om olika kulturer. Efter att jag kom tillbaka till Finland har jag fungerat som tutor för nya inkommande utbytesstuderande till Åbo Akademi eftersom ville erbjuda och säkra att inkommande utbytestuderande skall ha möjlighet till en lika lyckad utbytestermin som jag själv upplevde. I och med att jag själv var på utbyte och fungerat som tutor har jag även blivit bekant med ansökningsprocessen och vet det kan kännas stressande. Jag vill där med inom kårstyrelsen arbeta för att stöda utgående studerande att göra ansökningsprocessen så smidig som möjligt och även att säkra att inkommande utländska studerande kan ha en så smidig anpassning till det finska samhället och studielivet. Ett sätt att nå detta mål är samarbete och kommunikation såväl med ESN (Erasmus student Network) och med Åbo Akademis ledning samt Exchange office.

Idag talas det även mycket om den offentliga ekonomin och studerandes utmaningar gällande mental hälsa och ekonomiska ställning under det sjunkande bostadsstödet och de ökande levnadskostnaderna. Finland är världskänd för sitt högkvalitativa och välfungerande utbildningssystem. Det bör skyddas för att uppehålla den högkvalitativa utbildningen och även uppehålla Åbos goda rykte som studiestad dit studerande från hela landet även i fortsättning vill flytta för att studera. För att bekämpa hälsoproblem och ekonomiska utmaningar bör vi känna igen olika människogruppers behov och utmaningar i vardagen, kårstyrelsen bör även i fortsättningen arbeta för ett jämlikt Åbo för att uppehålla ryktet som god studiestad. Utanför studierna är jag aktiv inom scouting där jag tidigare fungerat som gruppledare och deltagit i flertal kurser som har behandlat jämlikhet inom samhället från olika perspektiv, hur fungera som en rättvis och god ledare och hur olika individers behov bör beaktas. Jag har fått öva mina kunskaper konkret vilka jag anser som goda egenskaper för att befordra jämlikhet. Jag skulle aktivt hålla kontakt till studerande, såväl finska men även utländska studerande för att utvidga mina kunskaper och synsätt hur Åbo kan bli en alltmer jämlik stad för alla studerande och invånare.

Posten för internationella ärenden är där med den jag främst är intresserad av men även posten för socialpolitik och högskolepolitik intresserar.

Alexander Kruglov

Hej! 

Jag heter Alexander Kruglov och studerar folkrätt, för tillfället fjärde året. Jag hade haft sedan tidigare diverse uppdrag som studentrepresentant sedan mitt gulisår, och också hunnit delta i föreningarnas olika kommitteer och övrig verksamhet. På grund av dessa faktorer känner jag till både studentkårens och universitetets verksamhet ganska bra, och har ett klart förståelse för vad som behöver göras för att studeranden skulle ha det bra oberoende av den svåra ekonomiska situationen och eventuellt flera flytt till den nya kvarteret stjärnan. 

Jag ställer upp eftersom jag anser att det är viktigt att jobba för studerandes bästa, och i vårt fall betyder det att jobba för studentkårens bästa, och för att uppnå detta behövs det en insikt i vad som är aktuellt just nu, och vad som behöver göras för att studeranden skulle ha det bra oberoende av läget. Det är också viktigt med intressebevakning på nationell nivå, framförallt nu när det är svåra ekonomiska tider. Jag ställer upp för att trygga studerandes vardag vid Åbo Akademi, och för att bidra till att vrdagen känns inte för tung. Allt bör vara med måtta för det ultimata välbefinnandet, både studielivet och själva studierna bör vara i balans. 

Jag är intresserad av att söka till poster inom högskolepolitik, internationella ärenden samt socialpolitik. 

Mvh. Alexander

Linn Turkki

Hej!

Jag heter Linn Turkki och ställer upp som kandidat till kårstyrelsen 2024. Jag är 22 år gammal och från Pargas. Jag studerar engelska språket och litteraturen och som biämnen har jag genusvetenskap och översättning. Det här är mitt fjärde år på ÅA och just nu fokuserar jag på att skriva min kandidatavhandling. 

Under min tid på ÅA har jag varit föreningsaktiv, och har fungerat som vice ordförande i Åbolands Nation 2023, värdinna i Britannica 2023 och ordförande i Britannica 2024. Något som varit viktigt för mig under min tid i Britannica är att se till att föreningen ska vara en trygg plats för alla, och för att främja det här har vi bland annat utvecklat ett responsformulär där medlemmarna kan kontakta styrelsen med låg tröskel.

Jag söker till kårstyrelsen för att jag vill hjälpa studeranden på olika sätt och kunna påverka och främja studerandens vardag och välmående. Jag är också intresserad av att vara med och utveckla studentkårens kommunikation.

Posten jag främst är intresserad av är kommunikation, men tycker att socialpolitik och internationella ärenden också låter intressant. 

Med vänliga hälsningar,

Linn

Sofie Lehtovaara

Hej! Mitt namn är Sofie Lehtovaara, jag är 21 år gammal och kommer från Åbo. Jag studerar religionsvetenskap på andra året här i härliga Åbo, dessutom har jag nyligen påbörjat mina biämnesstudier inom statskunskap. Under verksamhetsåret 2024 har jag haft möjligheten att vara ekonomiansvarig i Religionsvetenskapliga ämnesföreningen Gnosis. Den här rollen har gett mig värdefulla insikter i föreningsverksamhet och administration. På fritiden trivs jag bäst med nesan i en bra fantasy-bok eller med goda vänner där historia, politik, religion och kultur är som oftast samtalsämnet.

Om jag är helt ärlig, hade jag i början av mina studier inga planer om att vara med i någon slags föreningsverksamhet, visste knappt vad det innebar, men hamnade på något sätt just i mitten av smällen – något som har visat sig vara den bästa och mest lärorika smällen i mitt liv. Genom föreningsverksamheten har jag blivit mer och mer intresserad över hur vi kan göra studielivet mer inkluderande, tryggare och självklart roligare för alla studenter. Jag fick även vara med i resekommittén år 2023 där Gnosis planerade resan till Indien i februari 2024 för två veckor. Vi ansvarade för allt från bidragsansökan och budget till dagsschema i olika städer. Jag har också varit med att samarbeta med fakulteten samt andra föreningar som har varit mycket givande.

Som jag nämnde tidigare är jag från Åbo, men under mitt korta liv har jag också bott i både Esbo och Oslo under längre perioder tillsammans med min familj. Jag har en internationell bakgrund när det gäller utbildning och har gått i engelskspråkiga skolor större delen av mitt liv. Det var först i gymnasiet som jag återgick till mitt modersmål, svenska. Jag talar alltså flytande svenska, finska, norska och engelska, och studerar även tyska och koreanska – jag tycker om att lära mig nya språk! Koreanska fick jag använda i Busan, Sydkorea, på sommaren 2023 då jag hjälpte till att organisera CIMAC kongressen för ungefär 700 människor inom sjöfartsindustrin. Det var en extremt lärorik vecka, där jag fick, tillsammans med 20 både koreanska och internationella studeranden, ordna och hjälpa till med kongressen.

Jag ställer upp i ÅAS styrelse framförallt för att göra studielivet mer inkluderande, tryggare och jämlikt för alla studenter. Eftersom jag alltid har varit den nya studenten eller lagkamraten, både utomlands och sen igen när jag flyttade tillbaka till Finland, har jag inte alltid varit inkluderad eller känt mig välkommen på ett sätt som jag hoppats på. Det är därför jag vill sörja för att alla, både nya och äldre studerande men också internationella studerande, känner sig inkluderade, välkomnade och hörda – jag vill vara den personen som yngre Sofie skulle ha behövt! Jag har kanske inte all förhandskunskap eller erfarenhet, men jag kommer med passion och stor vilja för att lära mig nytt, vad än det sen är.

Det finns många olika ansvarsområden som intresserar mig inom ÅAS, men det som känns mest naturligt på grund av min bakgrund är internationella ärenden. Allt från CHARM-EU till internationella studeranden intresserar mig massor.

Med vänliga hälsningar och högaktningsfullt,

Sofie Lehtovaara