ÅAS sexualrådgivning – frågelådans sista svar
Nyhet — 13.12.2024
Under hösten 2024 har ÅAS kunnat erbjuda sexualrådgivning åt alla kårmedlemmar genom individuella samtal och via frågelådan. Detta kommer att fortsätta, men endast med individuella träffar. Det här är den sista frågan ur frågelådan.
Man kan fortsättningsvis ta kontakt och boka en tid genom att skicka e-post till nora.moller@abo.fi.
Här nedan finns sista frågan och svaret. Sexualrådgivare är Nora Möller.
Fråga: Jag har varit i ett förhållande i ett år och nu har synliga symtom på kondylom uppträtt (jag har kontaktat en läkare). Vi har haft oskyddade samlag under ett års tid, och min partner (kvinna) har inga synliga symtom och har fått HPV-vaccin som ung. Min fråga är: hur bör vi agera i förhållandet? Är det sannolikt att min partner också har kondylom? Eller borde vi minimera risken och till exempel använda kondomer? Bör vi i så fall göra det för “resten av livet”?
Svar: Vad bra att du har varit i kontakt med läkare, det är alltid bra när man funderar kring något medicinskt. Kondylom hör till gruppen HPV-virus, men det finns över 200 olika sorter av HPV. Det HPV-vaccin som vi i Finland har så skyddar inte mot just den variant som kallas kondylom. Däremot bidrar vaccinet till att skydda mot cancer.
Det är möjligt att din partner har blivit smittad, men man ska komma ihåg att kondylom är ofarligt. Kondylom är mycket vanligt, ca 80% har det, och för de allra flesta så är det symptomfritt och gör heller ingen skada i kroppen. De vanligaste symptomen för kondylom är små vårtor på underlivets hud och slemhinnor eller i analen. Vårtorna kan förekomma både på utsidan och insidan av kroppen. Om vårtorna är på insidan av kroppen kommer man antagligen inte att märka dem. Vårtorna går ofta över av sig själv. Den version av HPV-viruset som kallas kondylom liknar väldigt mycket andra versioner som kan synas i form av vårtor på andra delar av kroppen.
Kondylomvårtorna kan ge upphov till sveda eller klåda, bland annat när man kissar eller har samlag. Genom att ta kontakt med läkare så kan man få hjälp med att bli av med symptomen, dvs vårtorna. Av kosmetiska skäl kan man också vilja bli av med dem, fastän man inte skulle känna smärta. En vanlig metod är att med receptbelagd medicin smörja in de drabbade områdena på kroppen. Eftersom det är receptbelagt så kan man också diskutera andra alternativ när man är i kontakt med läkare.
För att skydda sig mot olika typer av sexuellt överförbara sjukdomar så är kondom och/ eller slicklapp det bästa sättet att skydda sig. I just det här fallet kan ni ändå fortsätta ha oskyddat sex/ samlag. Kondylom kan smitta både medan man har symptom och när man inte har symptom. Kondom skyddar inte till 100 procent, främst av den orsak att den inte skyddar alla ytor som kan vara infekterade. Det kan också ta lång tid från det att man blir smittad tills att vårtor uppstår.
Om man testar positivt för en sexuellt överförbar sjukdom så är den allmänna regeln att ens (sex)partner också ska testa sig. I det här fallet med kondylom så är dock det inget som testas. Kondylom i sig så botar/ behandlar man inte eftersom det är ofarligt, men om man får symptom så kan man behandla symptomen. Efter att man har behandlat symptomen så kan de komma tillbaka senare i livet men det är inte heller säkert att de gör det. Kondylom i sig alltid finns kvar i kroppen. Fastän man inte testar för kondylom om det inte finns symptom, så är det alltid bra att testa sig för andra sexuellt överförbara sjukdomar om man inte har gjort det efter att man har haft en ny sexpartner.
Sammanfattningsvis så går det inte att säga med säkerhet om din partner har eller inte har kondylom. Det är förståeligt om det känns osäkert att inte veta med säkerhet, men det är alltså ofarligt och mycket vanligt. Det är således ingenting man behöver oroa sig över. Om symptom skulle uppkomma så får man hjälp via läkaren. Ni kan fortsätta leva ert liv som vanligt, och ni kan fortsätta att ha sex utan kondom.