Historia
Wappen i Åbo
Valborgsmässoafton eller mer folkligt – wappen, har firats i Åbo länge. Valborgsfirandet på Vårdberget är ett av de äldsta studenttraditionerna i Åbo. Snart är det åter igen dags att samlas på Vårdberget för att sjunga in våren tillsammans med Brahe Djäknar och Florakören.
Valborgsmässoafton, valborg eller wappen!
Valborgsfirandet är i Åbo en gammal tradition. Vårens ankomst och valborg firades redan av studenterna på den gamla akademin. För studenterna är valborgfirandet alltså en gammal tradition. Enligt vissa källor har valborg firats redan innan den kristna tiden på våra breddgrader, majbrasorna är ett exempel på den urgamla traditionen.
Hur wappen firades på 1800-talet i Åbo är ett mysterium. Men när Åbo Akademi och Åbo Akademis Studentkår bildades var det givet att sista april och första maj åter blev storslagna festdagar. Under studentkårens första år tågade man till Kuppisparken för att fira med mjöd och struvor. När natten var längre gången kunde man finna studenterna i ringdans på Vårdberget.
Av oklara skäl blev wappenfirandet kortlivat i Kuppis. Redan 1925 började studenterna istället tåga till Vårdberget för att lyssna på körsång och hylla vårens ankomst. Denna tradition har med stor sannolikhet fått sin inspiration av valborgsfirandet i Uppsala där studenterna och stadsborna samlas till Gunillaklockan för att höra på körsång och ett vårtal.
Bild: Ken Snellman
I dagsläget börjar körsången och firandet på Vårdberget klockan 18 och studentmössorna läggs på huvudet några minuter senare. Men som många andra traditioner har inte heller denna tradition alltid varit sig lika. År 1931 föreslogs att alla studenter skulle ta mössan på samtidigt, strax innan färden till Vårdberget, alltså först klockan 20.00. Klockan 18 etablerades småningom, då åbostudenterna fick intryck från nationslivet i Helsingfors och YLE började sända Valborgsfirandet på TV.
Efter firandet på Vårdberget brukar valborgsfirarna bege sig till många olika håll. En viss del blir kvar på Vårdberget för att njuta av solnedgången. Andra tar sig ner till Kåren för wappmiddagen som börjar omkring klockan 19. De olika studentföreningarna vid Åbo Akademi brukar också ordna sina egna fester under kvällen. Kring midnatt brukar akademikvarteret vara fullt av studenter som söker sig till någon fest. Utöver det ordnas mer eller mindre stora hemmafester och middagar på diverse restauranger på stan.
Efter tal och sång på Vårdberget och Liljans hyllning firas Wappen traditionellt på Kåren. Här ses wapp i festsalen i början av 60-talet. Bild: ÅAS bildsamling
Det viktigaste är väl att Valborgsmässafton, valborg, vappafton, wappen eller vad du än vill kalla det är en fest för alla. Vi firar tillsammans våra akademiska meriter och vårens ankomst!
Kan det bli mer Åbo än så här?