Årsfest
ÅAS CVI
ÅAS CVI firas lördagen den 15.2.2025 i Vasa.
Mer information kommer under de kommande veckorna!
Vett & etikett
På väg på fest
Det här är en liten samling tips om vett och etikett. Den är i första hand skriven för att sammanfatta regler och traditioner för årsfesterna inom Åbo Akademi. Reglerna och tipsen finns till för att följas men det är alltid tillåtet att använda sunt förnuft och att det viktigaste är att du själv är bekväm. För den som inte är van kan årsfester vara lite skrämmande, och det är alltid trevligare att gå på fest om en vet hur en ska bete sig och är väl förberedd.
Klädsel
På en årsfest använder du inte bara kläder utan du bär en klädsel. Börja med att läsa inbjudan, där står det vilken klädkod som gäller. För de flesta årsfester eller liknande brukar det vara högtidsdräkt med akademiska ordnar. I praktiken betyder det här frack eller mörk kostym eller långklänning. Med dessa bärs akademiska utmärkelsetecken, nationsband o dyl. Fracken eller långklänningen kan i alla sammanhang ersättas med folkdräkt.
Fracken
Frack används på akademiska fester, högtidliga kvällstillställningar och på akademiska dagstillställningar (t.ex. disputationer och promotioner). Fracken består av svart frackkappa (pingvinmodellen) och svarta byxor med svarta revärer. Till fracken bärs vit frackskjorta, vit fluga och vit väst.
Det stora problemet med frackskjortan är knapparna eftersom de är löstagbara, det vill säga lätta att både tappa och glömma bort. Till frackskjortan används vanligtvis små vita frackknappar, men dessa kan ersättas med specialknappar (föreningar kan t.ex. ha knappar med sitt eget sigill).
Till frack används svarta, långa strumpor, så långa att benet aldrig syns. Skorna ska också vara svarta, de ska vara festliga och materialet är antingen läder eller lack.
Accessoarer till frack
Kom ihåg galoscherna om det är dåligt väder och du inte vill ha våta fötter hela kvällen. Då du är utomhus kan du använda en lång mörk kappa eller en festlig mörk cape.
Ifall du använder halsduk ska den vara vit. Med fracken kan också bäras vita handskar och svart hatt. Hatten och handskar ska alltid bäras tillsammans, eller så inte alls. När du kommer in till festlokalen lämnar du dessa i garderoben; inga hattar i festsalen!
Till fracken ska du inte använda armbandsur, men istället kan du t.ex. ha en fickklocka (en s.k. rova).
Mörk kostym
Den mörka kostymen är svart eller mörkblå. Till den mörka kostymen bärs vit skjorta och en diskret slips (glöm Hawaji-mönstret och South Park).
Vad gäller skor och sockor är regeln samma som när du bär frack. Med den mörka kostymen får du ha klocka men inte vita handskar.
Långklänning
Det finns både aftonklänningar och balklänningar, huvudsaken är dock att klänningen är över knäna och att den är värdig. Enlingt tradition borde klänningen nå ända ner till skon, så är att vaderna täcks helt. Det spelar inte heller så stor roll vilken färg eller vilket material klänningen har, huvudsaken är att den är festlig. Klänningens ärmlängd kan variera från ärmlöst till lång ärm.
Enligt tradition brukar axlarna hållas täckta ända tills själva kvällsprogrammet börjar, d.v.s. ända tills du sätter dig till bords. Du kan täcka axlarna med t.ex. sjal, bolero eller annan festlig jacka.
Accessoarer till långklänning
Till långklänning passar det bra med handskar, som kan vara långa eller korta och i princip vilken färg som helst. Skorna är festliga klackskor eller festsandaler. Kom i alla fall ihåg att det är klokt att ha bekväma skor för då är dansen roligare. Vi rekommenderar en liten och smidig handväska.
Vill du bära klocka ska den vara diskret och festlig. Smycken väljer du enligt egen smak. Kom ihåg att armband och ringar bärs ovanpå handskarna (förutom förlovnings- och vigselringar). Till festklänningen bärs gärna festfrisyr, regeln är den att nacken ska synas när håret är uppsatt men vill du hellre ha håret nedsläppt så är det självfallet upp till dig. Frisyren kan ytterligare utsmyckas med spännen, band eller blommor oavsett om uppsatt eller nedsläppt. Damer bär inte huvudbonad på kvällstillställningar om den inte hör till en folkdräkt.
Nationsband, prenikor och andra påhäng…
Till festdräkten bärs band som visar vilka organisationer en tillhör. Dessa band är kårband, nationsband samt andra föreningars band. På färgerna känner du igen vilka organisationer det gäller. Med frack bärs banden under västen, snett från höger axel nedåt mot vänster sida. Banden ska ligga mellan andra och tredje knappen på frackskjortan.
Med mörk kostym bärs banden på kavajens omslag.
Med långklännings bärs banden som en rosett. Rosetten fästs på klänningen vid vänster bröst. Olika organisationer viker sina rosetter olika, kolla upp det.
Här ser du hur rosetten viks vid ÅAS.
Ifall att färgerna på banden är osymmetriska ska de ”tyngre” färgerna vändas nedåt.
Utmärkelse-, heders- och högtidstecken bärs på vänster sida om inte annat bestäms för ett specifikt tecken. Åbo Akademis Studentkårs utmärkelsetecken, fästs på kårbandet eller rosetten. Bär du flera band eller rosetter bärs de i ”storleksordning”. Studentkårens band bärs överst, sedan nationernas och underst andra föreningars. Det är klokt att kolla upp rangordningen mellan olika utmärkelsetecken på förhan
Banketten
Cocktail och sittordning
Banketten börjar vanligtvis med cocktail. Under cocktailen kan du gå runt och bekanta dig med de andra gästerna samt sittordningen. Denna finns oftast uppsatt på väggen eller utdelas som tryckt handprogram. Beroende på hur sittordningen är gjord kan det hända att ditt bordssällskap är någon du ännu inte känner. Ta varandra i beaktande och hjälps åt. Ingen går in i salen förrän marskalken ger besked om att middagen är serverad.
Hedersgästerna sitter för det mesta vid honnörsbordet. Dessa gäster går sist in i salen och brukar vanligtvis bli presenterade för gästerna medan de går in (=blir inknackade). Du ska alltså ha hunnit slinka in före dem.
Före maten
När du kommit in i salen och hittat din plats vid bordet så ställ dig bakom din stol och vänta på att honnören blivit inknackad och fanorna blivit inburna. Fanorna bärs in genast då honnören anlänt. Vänd dig så att du följer Finlands fanas gång då den bärs in. Kom ihåg att presentera dig för ditt bordssällskap.
När alla en gång satt sig vid bordet stiger i regel ingen inte upp förrän varmrätten är utburen. Helst ska du inte alls röra dig från bordet innan hela middagen är avklarad om det inte är direkt ”nödigt” – om du måste gå så måste du gå, försök bara att göra det diskret och helst inte mitt i ett tal eller annan programpunkt. På samma sätt så om det pågår ett program eller ett tal då du kommer tillbaka är det artigt att vänta utanför salen tills programmet är över.
Sång & tal
Sångledaren har en mycket viktig roll på årsfesten. Det är sångledaren som bestämmer när det sjungs och vad som sjungs. Endast och enbart sångledaren har denna rätt. Det finns tillfällen då enstaka gäster kan börja på en sång, men aldrig utan sångledarens tillstånd. När sångledaren har ordet är alla andra tysta. Samma gäller då marskalken pratar eller då någon håller tal. Man äter heller inte då tal hålls, men om man blir törstig kan man diskret ta en klunk.
Konferens
Konferens är årsfestspråk för en paus på x antal minuter. Under konferensen hinner festdeltagarna gå på toalett, införskaffa mer förfriskning till bordet eller ta en sväng utomhus. Följ marskalkens anvisningar för vad som gäller konferensen.
Vid matbordet
Du kom väl ihåg att meddela arrangörerna om specialdieter i samband med din anmälan?
Förrätten
När alla satt sig till bords presenteras sångledaren och annan för festen viktig information. Kårkuratorn eller sångledarna sätter sedan igång med Helan, vilket inleder förrätten. Efter varje snapsvisa skålas det.
Skålandet går till på följande sätt: höj snapsglaset, men inte upp i skyarna. Sångledarna, eller någon annan, berättar vanligtvis i början av festen hur skålandet går till. Skålningen brukar vanligen gå enligt modellen ”krattan”, dvs. du skålar först med personen som sitter snett över bordet till vänster, sedan personen som sitter snett över bordet till höger, och till sist med personen som sitter mittemot dig.
Efter den första skålen får du börja äta. Till förrätten används de bestick som är placerade längst ut från tallriken. Till förrätten dricks förutom snaps oftast öl och eventuellt förrättsvin, vatten kan och bör drickas när som helst under hela middagen. Öl dricks ur det glas som står framför ölflaskan. Glasen är placerade framför tallriken i den ordning de ska användas från höger till vänster.
På många årsfester serveras den andra snapsen direkt efter att Helan sjungits. Snapsglaset fylls igen och om du inte druckit upp den första kan du om du vill hälla den i kaffekoppen så att du får en hel påfyllning.
Huvudrätten
Till huvudrätten borde det inte snapsas (men det görs i alla fall, det finns helt enkelt för många snapsvisor). Däremot dricks det vin. Till vinet sjungs vinvisor men i motsats till snaps får du dricka vin även då det inte sjungits. Huvudrätten äts med besticken närmast tallriken och du får börja äta när de som sitter närmast runt dig har fått sin mat.
Efterrätten
Efterrätten kan variera mycket och vålla problem. Efterrätten äts med efterrättsbesticken som finns ovanför tallriken: gaffel, sked eller både och enligt vad som är dukat. Dekorationskex o dyl. får ätas för hand. Problembarnen i efterrättsväg är bl.a. slintiga frukter men den enda lösningen är försiktighet. Ibland serveras det efterrättsvin.
Kaffe
Kaffet avnjuts i samband med eller utan efterrätten. Till kaffet serveras punsch, cognac eller någon likör, i studentsammanhang oftast punsch.
När middagen är avnjuten och kaffet också tagit slut avslutas banketten med ”O gamla kling och jubeltid”. Andra versen av sången (börjar ”På mössan ligger…”) finns ofta med i sånghäftet men får aldrig sjungas i fredstid. Under sista versen hör det till att alla stiger upp, och efter det får du inte sätta dig ner. Middagen är härmed avslutad och dansen kommer snart att börja. Ifall tid finns och du känner dig lite stel så ta en snabb promenad för att värma upp medan musikanterna gör sig redo.
Efter middagen
Dansen
Ibland finns det ett danskort vid din plats, då skriver du upp vilken dans du ska dansa med vem. Du borde dansa den första dansen med din bordsdam/kavaljer, sedan med den som suttit på din andra sida och sedan den som suttit mittemot dig. I regel dansar man två danser (efter varandra) med samma person, fastän det bara kallas en dans.
Nattmat
Om festen börjat tidigt blir natten lång och då kan det hända att nattmat serveras. En klassiker är pyttipanna. Nattmaten brukar serveras just innan eller på nachspiel.
Nachspiel och sillfrukost
Nachspiel och sillfrukost (sillis) hör till de mer inofficiella delarna av årsfesten. Nachspiel inleds efter att banketten tagit slut och är en efterfest.
Sillisen börjar dagen efter festen kl.12 och hit får du komma klädd precis hur du vill – vanligast är kanske studenthalare och en hatt samt solglasögon.
Texten ovan är baserad på Hatten och handskarna av Annika Meinander och Fia Saaristo. Om misstag har begåtts är de våra. Där det blivit rätt är det deras förtjänst.
Anmälning
Anmälan öppnar närmare årsfesten!
Program