Skippa navigering

Vårens första dag

Blogg — 22.4.2024

Valborgsmässoafton, vappen, walpurgis, valborg och allas vår kära wappen. Kärt barn har många namn minsann! 

Varje år, samma dag, den sista april, är det återigen dags för samma rabalder. Vart ska man gå på middag, vart eller till vem ska man gå på efterfest och vilken kö ska man ta sig till sedan? Det är fest, festligheter och ännu lite mera fest i luften. Veckorna innan har varit fyllda med roliga evenemang, det har funnits någonting för var och en. Ett stort tack till föreningarna som håller vår studentkultur inkluderande, minnesvärd och levande. 

Men nu är skumpan äntligen korkad, finskjortorna är på och studentmössan är nära till hands på väg uppför backen till Vårdbergsparken! 

Väl uppe på Vårdderget väntar Florakören och Brahe Djäknar på att få sjunga in våren medans föreningsfanorna och det traditionsenliga vappenfantåget anländer till raderna bakom dem. Folkvimlet på plats är fyllda av förväntan men tystnar snabbt då de tilltalas med orden “Studenter, våren är här, mössorna på”. De tusentals mössor som väntat redo till hands, sätts nu på, alla samtidigt, med glädje och iver, vårens första dag är här!  

Det finns en sång om vårens första dag och den råkar heta, inte så oförväntat “Vårens första dag” av Laleh. Men den här sången råkar vara allt jag vill få sagt med detta blogginlägg, så här går den:

Vårens första dag 
Och jag vill va´ med 
Och jag vill va´ så med 
Så att jag kan se 
Att jag är en del av allt 

Vårens stora dag  
Och jag vill va´ med 
Låt mig leva längre 
Nu när jag kan se 

Kom våren, kom skratten 
Kom tårarna om natten  
Låt mig vara, låt mig vara lite till 
Jag är, jag är inte beredd att gå än 
Låt mig finnas, låt mig finnas lite mer

Vi får alla vara med, vara en del av allt, vi ser också att vi är det, genom våren och natten, tårarna men framförallt skratten. Varje år, samma dag, den sista april, välkomnar vi vårens första dag i väntan på nästa.